U NEMAČKOJ SE UKIDA PLAĆANJE POREZA? Jedan preduzetnik zahteva da ovo važi za sve koji rade preko 40 sati nedeljno samo ZBOG OVOGA
Foto: Shutterstock

novi plan

U NEMAČKOJ SE UKIDA PLAĆANJE POREZA? Jedan preduzetnik zahteva da ovo važi za sve koji rade preko 40 sati nedeljno samo ZBOG OVOGA

InfoBiz -

Postoje planovi da se u Nemačkoj olakša onim radnicima koji mnogo rade, tako što će im se ukinuti plaćanje poreza, ukoliko rade više od 40 radnih sati.

U Nemačkoj postoji velika želja za skraćenom radnom nedeljom od samo četiri dana. Mnogi žele da manje radnih sati, a jedan preduzetnik predstavlja ideju koja bi mogla potpuno da promeni tržište rada. Novi planovi osiguravaju novac bez poreza.

pare, novac, davanje para, primanje para
foto: Profimedia

Neoporeziv rad preko 40 sati

Sven Šmit, izvršni direktor Maschinensucher.de u nedavnom razgovoru izneo je interesantnu ideju.

Radnici koji rade više od uobičajenih 40 sati nedeljno trebalo bi da budu oslobođeni poreza, počevši od 41. sata rada. Šmit tvrdi da je današnja mlađa generacija izgubila izdržljivost u poređenju sa prethodnim.

On smatra da nisu imali izbora nego da vrednim radom obnovi zemlju. Nasuprot tome, današnja generacija je odrasla u bogatstvu i uzima sve zdravo za gotovo.

radnici
foto: Shutterstock

Šmit smatra da zahtev za kraćim radnim vremenom proizlazi iz želje za više slobodnog vremena i ispunjenjem ličnih ciljeva.

Više podsticaja za dodatno radno vreme

Ovaj direktor ističe da se mogu razmotriti mogućnosti fleksibilnog rada s nepunim radnim vremenom, pod uslovom da zaposleni zadovoljavaju potrebe firme.

Objašnjava da se ne radi samo o skraćivanju radne nedelje, već o stvaranju podsticaja za dodatno radno vreme. Njegova vizija naglašava da dobar učinak treba nagraditi i predlaže da svo koji imaju više od 40 sati budu oslobođeni poreza.

radnici
foto: Profimedia

Međutim, Šmitova ideja nije ograničena na individualni radni učinak. Upozorava i na postepeni gubitak prosperiteta i pad ekonomske moći u Nemačkoj.

Prema njegovom mišljenju, posledica takvog pada može biti odlazak talentovanih ljudi iz zemlje, što bi moglo da dovede do začaranog kruga povećane nepravedne preraspodele i sve većeg opterećenja za radnike.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track