ŠOK U AMERICI NAKON PRODAJE KULTNE KOMPANIJE! Simbol industrijske moći SAD završio u rukama stranaca SINDIKATI ZOVE NA PROTESTE
Foto: Lukasz Olek / Caia Image / Profimedia

haos

ŠOK U AMERICI NAKON PRODAJE KULTNE KOMPANIJE! Simbol industrijske moći SAD završio u rukama stranaca SINDIKATI ZOVE NA PROTESTE

InfoBiz -

Japanski proizvođač čelika Nipon stil kupio je američki Ju-Es stil za nešto više od 14 milijardi dolara.

Sporazum označava najnoviji korak u postepenom padu kultne američke kompanije stare 122 godine koja je nekada bila i najveća kompanija na planeti. Bio je to jedan od prvih velikih konglomerata i simbol američke industrijske moći.

Ali Ju-Es stil više nije čak ni najveći američki proizvođač čelika budući da ga je pre nekoliko godina nadmašio Nukor stil.

- Uvereni smo da je ova kombinacija zaista najbolja za sve. Dogovor je koristan i za SAD jer osigurava konkurentnu domaću industriju čelika i istovremeno jača naše prisustvo na globalnom nivou. Najbolji dani Ju-Es stila su pred nama - rekao je izvršni direktor kompanije David Barit investitorima na kraju konferencijskog poziva u ponedeljak.

Kompanija će zadržati svoje ime i imaće i dalje sedište u Pitsburgu.

Međutim, sindikat radnika čeličana, koji ima 11.000 članova u Ju-Es stilu, oštro je protiv dogovora sa najvećim japanskim proizvođačem čelika.

- Malo je reći da smo razočarani najavljenim sporazumom jer to pokazuje isti pohlepni i kratkovidni stav koji je predugo vodio Ju-Es Stil. Sarađivali smo tokom celog sa Ju-Es stilom kako bismo kultnu američku kompaniju zadržali u domaćem vlasništvu i upravljanju, ali je uprava umesto toga odlučila da odbaci brige svoje predane radne snage i proda kompaniji strancima - navodi predsednik sindikata Dejvid Mekal.

Sindikat je jasno stavio do znanja da se nada da će blokirati dogovor.

- Takođe ćemo snažno pozvati vladine regulatore da pažljivo prouče akviziciju i utvrde da li predložena transakcija služi interesima nacionalne sigurnosti SAD i koristi li radnicima - navode iz sindikata.

Mnogi zvaničnici su takođe protiv prodaje kompanije stranom kupcu.

- Danas je kritičan deo američke odbrambene industrijske baze prodat strancima na aukciji za gotovinu. Upozorio sam na ovaj ishod pre nekoliko meseci i protiviću se tome narednih meseci - rekao je republikanski senator iz Ohaja Džej-Di Vans.

Demokratski senator Džon Feterman takođe je osudio dogovor i obećao da će raditi na blokiranju transakcije.

- Apsolutno je nečuveno da je Ju-Es stil pristao da se proda stranoj kompaniji. Čelik se uvek odnosi na našu nacionalnu bezbednost i ekonomsku bezbednost naših čeličana - navodi Feterman koji je dogovor nazvao još jednim primerom "pohlepne korporacije" koje je spremna da proda zajednicu kako bi "služila svojim deoničarima".

Ju-Es Stil nastao je 1901. godine spajanjem kad je grupa predvođena J.P. Morganom i Čarslom Švabom, dvojicom vodećih svetskih finansijera tog vremena, kupila čeličanu i spojila je sa svojim udelima u svojoj konkurentskoj kompaniji Federal Stil. Nova kompanija postala je prva u svetu čija je vrednost procenjena na više od milijardu dolara što je bilo duplo više od celokupnog američkog budžeta te godine.

Kompanija je početkom prošlog stoleća proizvodila čelik koji je pomogao SAD da postanu globalna ekonomska supersila. Ju-Es stil je zapravo bio toliko dominantan da je njegova konkurentska moć dovela do stvaranja nacionalnih antimonopolskih zakona, donesenih u pokušaju da se strateška i finansijska moć kompanije, drži pod kontrolom. Ime kompanije ušlo je u popularnu kulturu kao skraćenica za veličinu i industrijsku moć.

Međutim, Ju-Es stil je poslednjih godina pao daleko ispod ostalih američkih čeličana u proizvodnji čelika i vrednosti na berzi.

- Kompanija je dostigla vrhunac 1916. godine. Onda je krenula nizbrdo. Vrhunac proizvodnje bio je sedamdesetih godina. Decenijama ništa nije urađeno - rekao je dugogodišnji analitičar industrije čelika Čarls Bradford za CNN u augustu kada je počelo nadmetanje za kompaniju.

Ju-Es stil je najviše zaposlenih, 340.000, imao 1943. godine tokom Drugog svetskog rata kad je igrao ključnu ulogu u ratnim naporima savezničkih snaga.

Kompanija je počela da zaostaje za početnim konkurentima. Zaostala je za konkurentima u Japanu i Nemačkoj koji su bili primorani da se obnavljaju od nule nakon Drugog svetskog rata i koristili su nove tehnologije koje su zahtevale mnogo manje rada i energije.

- Ju-Es stil ima tehnologiju iz četrdesetih - navodi Bradford.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

08:11

DA LI JE NEMAČKA PRED APSOLUTNIM BANKROTOM? Privredni analitičar otkrio: Kod njih je sve kreće nizbrdo od KORONE, a EVO GDE SMO MI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track