OBNOVLJENI ĐERDAP 1 BIĆE PONOS SRBIJE: Hidroelektrana će dati veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti čitavog energetskog sistema
Foto: Ministarstvo Energetike

veći kapacitet

OBNOVLJENI ĐERDAP 1 BIĆE PONOS SRBIJE: Hidroelektrana će dati veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti čitavog energetskog sistema

InfoBiz -

Hidroelektrana Đerdap je jedan od stubova elektroenergetskog sistema i da je njegovom revitalizacijom obezbeđen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost rada ove elektrane, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

-HE Đerdap je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije. Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost. Revitalizacijom smo uvećali kapacitet hidroelektrane i praktično dobili novih 100 zelenih megavata - rekla je ministarka.

"HE Đerdap 1" daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije.

Ministarstvo Energetike
foto: Ministarstvo Energetike

- Planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega RHE Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra - navela je Đedović Handanović.

OPREMA STIGLA IZ RUSIJE

Ukupno je u ovaj projekat uloženo više od 180 miliona evra. Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

Obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane prisustvovali su v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije", ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i predstavnici ruske firme „Silovije mašini”.

- Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je prešla projektovanu godišnju od 5,5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh - izjavio je v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković.

On je poručio da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru , a najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“.

kurir.rs

Bonus video:

11:24

ČUDO TEHNIKE KOJE PLENI LEPOTOM! Elektrana Vučje VIŠE od 100 GODINA daje struju srpskim domaćinstvima (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track