SMEDEREVCIMA IZ DRŽAVNE KASE STIŽE VIŠE OD 50 MILIONA DINARA: Đedović Handanović: "Građanima stižu subvencije i do 65%"
Foto: Kurir

energetska efikasnost

SMEDEREVCIMA IZ DRŽAVNE KASE STIŽE VIŠE OD 50 MILIONA DINARA: Đedović Handanović: "Građanima stižu subvencije i do 65%"

InfoBiz -

Smederevo je jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su letos dobile sredstva od Ministarstva za program podrške energetske sanacije kuća i stanova i uručili smo više od 80 ugovora za građane koji su se do sada prijavili., rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u ovom gradu.

- Do sada je već 145 domaćinstava iz Smedereva dobilo subvencije države za energetsku efikasnost i najveći broj njih iskoristio je sredstva za zamenu stolarije, dok su neka domaćinstava ugradila solarne panele za sopstvenu proizvodnju električne energije i postali kupci proizvođači. Pozivam sve zainteresovane građane Smedereva da se prijave za subvencije države za energetsku efikasnost s obzirom da je javni poziv i dalje u toku - rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Kurir

Ona je naglasila da je u ovoj godini izdvojeno oko 50 miliona dinara za ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima u Smederevu, što je skoro 10 miliona dinara više nego u prethodnoj godini.

NAJVEĆA ULAGANJA

Obilazeći radove na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže, ministarka je rekla da „Elektrodistribucija Srbije“ u celoj Srbiji ulaže 180 miliona evra u distributivni sistem, što je najveće ulaganje u poslednjih nekoliko decenija.

- U Smederevu je u rekonstrukciju nadzemne niskonaponske distributivne mreže uloženo više od 120 miliona dinara. Zamenjeni su dotrajali drveni stubovi betonskim i povećana je prenosna moć provodnika što će unaprediti pouzdanost snabdevanja električnom energijom u ovom kraju - rekla je ministarka.

Ministarka je ukazala da svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Kurir

- Građani koji istovremeno sprovode više od jedne mere mogu da dobiju subvenciju države do čak 65 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije. Investiranjem u energetsku efikasnost povećavamo komfor življenja, bolje upravljamo našim kućnim budžetima, štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti -rekla je Đedović Handanović.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track