ŠTA SE DOGAĐA AKO SVI U JEDNOJ FIRMI SLAVE ISTU SLAVU? Evo ko ima pravo na SLOBODAN DAN i šta je sa onima koji ipak ostanu!
Foto: Shutterstock

slobodan dan

ŠTA SE DOGAĐA AKO SVI U JEDNOJ FIRMI SLAVE ISTU SLAVU? Evo ko ima pravo na SLOBODAN DAN i šta je sa onima koji ipak ostanu!

InfoBiz -

Pravoslavni vernici danas obeležavaju jednu od najvećih slava u Srbiji - Aranđelovdan. Neke slave su već za nama, a mnoge nam tek slede, dok se većina pita šta se dešava sa malim firmama sa nekoliko zaposlenih, ukoliko se nađu u nezavidnoj situaciji zbog slobodnog dana na dan slave.

Postavlja se pitanje šta raditi kada se firma nađe u situaciji da baš svi radnici traže odsustvo zbog slave koju slave i koliko to ide na štetu privrednika, ukoliko se desi.

Zakon je, u tom slučaju, jasno propisan. Dakle, zaposleni ima pravo na plaćeni dan kada slavi slavu, a svi ostali detalji su stvar dogovora između nadređenog i zaposlenog. Poslodavac nema prava da kaže da neko ne može da dobije slobodan dan, što je stav i sindikata.

kolač, slava, Sveti Jovan
foto: Nebojša Mandić

S druge strane, nije tajna da ima i onih koji ne obeležavaju praznik, ali koriste priliku da uzmu slobodan dan baš tada.

Osim da se mali privrednici odmah odluče da proglase kolektivni odmor ili proglase dan neradnim za celu firmu, postoji još nekoliko zamenskih opcija, koje je navela Ranka Savić.

- Rešavala bih to, na primer, tako da žene tog dana budu slobodne, odnosno da idu da slave, a muškarci da ostanu skraćeno na poslu, do 14 sati - kaže ona.

slava, pečenje, prasetina, slavska trpeza
foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Zatim, dodaje da u svim drugim situacijama zavisi od dogovora sa poslodavcem, ali i kolegama.

Takođe, onaj koji ostane da radi ima pravo na udvostručenu dnevnicu ili da umesto tog dana kada je slava, uzme neki drugi slobodan dan (drugi dan slave).

Nešto ranije je i predsednik Unije poslodavaca imao predlog da bi možda bilo isplativo državi i privredi da, eventualno, proglasi još jedan državni praznik, ali pošto nismo isključivo pravoslavna država, kao što je, recimo Grčka, ne možemo na osnovu toga da određujemo. Takođe, privreda prilično gubi kada je u toku bilo koji državni praznik.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track