BLIŽI SE 4. RATA ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU: Evo kako da proverite koliko dugujete u 2 koraka i to bez odlaska na šalter!
Foto: Shutterstock

onlajn provera

BLIŽI SE 4. RATA ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU: Evo kako da proverite koliko dugujete u 2 koraka i to bez odlaska na šalter!

InfoBiz -

Novembar se bliži, a to znači da će uskoro pristići poslednja, četvrta rata za plaćanje poreza na imovinu za ovu godinu.

Ako želite da proverite da li ste izmirili sva plaćanja za porez na imovinu možete to da uradite bez odlaska na šaltere lokalnih poreskih administracija i čekanja u redu. Moguće je dobiti ove informacije online, brzo i jednostavno, putem Portala lokalne poreske administracije www.lpa.gov.rs.

Lokalna poreska administracija, porez, imovina
foto: Printsccreen/ Lokalna poreska administracija

Ukoliko kao poreski obveznik posedujete imovinu u različitim opštinama ili gradovima, moguće je videti pregled stanja za svaku opštinu ili grad posebno ili zbirno. Evo kako korak po korak da pristupite ovim informacijama.

  1. Prijavite se na portalu lokalne poreske administracije

Posetite veb stranicu www.lpa.gov.rs i kliknite na opciju "Prijava na sistem". Da biste pristupili ovoj vrsti usluge morate se prijaviti sa visokim nivoom pouzdanosti a to možete učiniti na dva načina.

Prvi način je sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Ovaj sertifikat možete dobiti na portalu eUprave ili u nekoj od ovlašćenih poslovnica. Kvalifikovani elektronski sertifikat izdaju sertifikaciona tela a neka od njih su Javno preduzeće Pošta Srbije i PKS.

Drugi način je putem aplikacije ConsentID koja je besplatna i dostupna za Android i iOs korisnike.

Spisak šaltera po gradovima na kojima je moguće dobiti parametre za mobilnu aplikaciju Conesent ID možete pronaći ovde. Papir koji dobijete sadržaće parametre koje upisujete u mobilnu aplikaciju ConsentID ili skenirate QR kod kako biste aktivirali aplikaciju. Svaki put kada želite da prisitupite ovoj usluzi moraćete da se prijavite prvo u aplikaciju na mobilnom telefonu, da unesete vaš pin i potvrdite zahtev za prijavu na telefonu. Nakon toga nastavljate dalje pretragu.

2. Pronađite informacije o porezu na imovinu

Kada se uspešno prijavite, kliknite na "Poreske obaveze" i tražite "Upit stanja". Nakon toga birate između opcija "Stanje na računima po opštini", "Uvid u ukupan dug po poreskim računima" ili "Pregled izvršenih transakcija". Na ekranu ćete videti informacije o svojim poreznim obavezama, uključujući dugovanja ako postoje.

Sada kada znate kako da pristupite ovim informacijama online, možete lako i redovno proveravati svoje poreske obaveze. Na ovaj način bićete uvek sigurni da ste ne samo u skladu sa zakonom, već i da ste izbegli dodatna plaćanja jer ne samo što se za svaki dan kašnjenja obračunava zatezna kamata od oko 11 odsto na godišnjem nivou, već rizikujete i da platite novčane kazne za neplaćene kvartale.

Kurir.rs/ 4zida.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track