BANKROT POSLE 85 GODINA RADA! Poznati nemački proizvođač igračaka napravio rezove, ovaj korak bio neizbežan - deo radnika otpušten

ne ide im najbolje

BANKROT POSLE 85 GODINA RADA! Poznati nemački proizvođač igračaka napravio rezove, ovaj korak bio neizbežan - deo radnika otpušten

InfoBiz -

Proizvođač igračaka Haba iz Bad Rodaha iz nemačke savezne zemlje Bavarske je napravio ozbiljne rezove i otpustio deo radnika. Sada, dva meseca kasnije, kompanija iz okruga Koburg pokrenula je samoupravni stečajni postupak. Kako je kompanija objavila, ovaj korak je bio neizbežan, pišu nemački mediji.

U prvoj reakciji na bankrot Habe, upravnik okruga Koburg, Sebastjan Strobel (CSU), govorio je o "apsolutnom udarcu za region".

U kasnijoj izjavi, Strobel je takođe naglasio kako je Haba u istoriji svoje kompanije dovoljno često dokazivala kako može da prevlada izazove i promene i da krene u dobru budućnost.

- Jedno je jasno: redovno se događa da kompanija izađe jača iz procesa samoupravljanja -rekao je on.

Međutim, proizvođač igračaka, koji kaže da zapošljava 2.000 ljudi u Gornjoj Franačkoj, bio je optimističan.

0635304400, igračke, snabdevanje
foto: Natalya Danko / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema rečima iz kompanije Haba, samouprava znači "priliku za potpuno novi početak".

Samoupravljanje omogućava i dugoročno postavljanje porodičnog posla na čvrste finansijske temelje nakon ekonomskih turbulencija proteklih nedelja i meseci, navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju nemački mediji, u slučaju samoupravne insolventnosti, kompanija može nastaviti da deluje sama.

Zahtev za samoupravu na sudu u Koburgu bio je “sve samo ne lak” za upravu, navodi se u pismu generalnog direktora Habe Marija Vilhelma. "Ali s obzirom na napetu ekonomsku situaciju, to je jedini način" da Haba može brzo da povrati svoju nekadašnju snagu.

OSNOVANI PRE 85 GODINA

Porodični biznis Haba osnovan je pre više od 85 godina. S 2.000 radnika u Gornjoj Franačkoj jedan je od najvećih poslodavaca u regiji. Haba prodaje drvene igračke van granica Nemačke u preko 50 zemalja, navode nemački mediji.

Početkom avgusta kompanija je najavila kako će početkom 2024. ukinuti odeljenje dečje odeće Jako-o. Tada je rečeno kako žele da se koncentrišu na proizvodnju igračaka i nameštaja za decu. U okrugu Koburg ljude su nedavno iznenadile loše vesti iz Bad Rodaha. Još u avgustu je rečeno da Haba ima velike planove. Planovi za izgradnju novog proizvodnog pogona su dobro napredovali.

deca, igračke
foto: Profimedia

Kako bi objasnili ekonomske poteškoće, kompanija je u saopštenju medijima govorila o pogrešnim odlukama na nivou uprave. Zbog toga je smenjen upravljački tim. IG Metall u Koburgu takođe je govorio o strateškim greškama.

Osim uprave, odgovorna je bila i skupština deoničara.

- Tokom prošle godine ponovo smo dobijali znake da stvari ne idu dobro i da nešto nije u redu - rekla je portparolka IG Metala.

Sumnja se stoga kako su deoničari predugo zanemarivali moguće pritužbe.

kurir.rs/Fenixmagazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track