CRNOGORCI UNIŠTILI 10 TONA VOĆA IZ SRBIJE PA SE IZVINJAVAJU! Zbog ovoga su digli paniku da je opasno po decu! Sada krive telefone!
Foto: Shutterstock

zaneli se

CRNOGORCI UNIŠTILI 10 TONA VOĆA IZ SRBIJE PA SE IZVINJAVAJU! Zbog ovoga su digli paniku da je opasno po decu! Sada krive telefone!

InfoBiz -

Na graničnom prelazu Crne Gore sa Srbijom, Dobrakovo, sprečen je uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito djece - hlorpirifos.

Ovako je glasia prva informacija objavljena juče u medijima. Ali nije baš tako...

Uprava za bezbednost hrane Crne Gore izvinila se građanima zbog netačnog navoda da je u voću kojem je sprečen uvoz u Crnu Goru poreklom iz Srbije bilo zabranjenog pesticida hlorpirofosa, objavile su Vijesti.

breskve, voće
foto: AP/Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju Uprave za bezbednost hrane tačno je da je naloženo uništavanje blizu 10 tona koštičavog voća, ali isključivo zbog količine ostatka pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori i u Srbiji dozvoljeni za upotrebu.

Istakli su da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima. Iz Uprave navode da se kao i u prethodnom periodu sprovode redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi sveže voće i povrće.

Napomenuli su da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o hlorpirifosu.

Nektarine
foto: Shutterstock

- Do povećane količine ovih rezidua može doći usled prekomerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida - navodi se u saopštenju:

- Napominjemo da sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki.

"Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Kurir/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track