VLASNIK "FIJATA" BRUTALNO REŽE TROŠKOVE: Brani se od invazije e-automobila iz Kine, jeftini su za OVOLIKO! Cene obara i "Tesla"!
Foto: Shutterstock

raste pritisak

VLASNIK "FIJATA" BRUTALNO REŽE TROŠKOVE: Brani se od invazije e-automobila iz Kine, jeftini su za OVOLIKO! Cene obara i "Tesla"!

InfoBiz -

Multinacionalna korporacija "Stelantis" (Stellantis) spremna je da intenzivira smanjenje troškova i dodatno pojača pritisak na svoje dobavljače, kako bi mogla da se suprotstavi "invaziji" kineskih proizvođača čiji su električni automobili jeftiniji, izjavio je izvršni direktor proizvođača "pežoa".

Ova grupacija, koja proizvodi "džipove" u SAD, a vlasnik je i evropskih brendova "fijat" (Fiat) i "sitroen" (Citroën), prošle srede je objavila izveštaj o poslovanju u kojem se navodi da je u prvoj polovini godine ostvaren rekordno visok prihod od 98 milijardi evra, u velikoj meri zahvaljujući isporukama proizvoda veće vrednosti, budući da je zabeležen i rast profita.

Stellantis
foto: Shutterstock

Međutim, izvršni direktor korporacije Karlos Tavares (Carlos Tavares), koji je u automobilskoj industriji već dugo poznat po nadimku "ubica troškova", kaže da će udvostručiti napore da pronađe način za nove uštede, kako bi zaštitio marže i nastavio borbu s konkurencijom.

Kinezi jeftiniji 25%

- Suočavamo se s neverovatno brutalnim scenariom. S jedne strane, od nas se očekuje da se nadmećemo s kineskim rivalima, koji su jeftiniji za 25 odsto. S druge strane, govore nam da se snađemo s dodatnih 40 odsto troškova, što je rezultat elektrifikacije automobila - rekao je Tavares reporterima.

U jednom ranijem intervjuu za francuski Inter radio, Tavares je opisao predstojeći izlazak kineskih proizvođača automobila na strana tržišta kao invaziju i "izuzetno moćnu ofanzivu".

Ponuda električnih automobila koji su pristupačni kupcima postala je veliki problem za ekonomije širom sveta, budući da je prelazak na čistija prevozna sredstva doveo do rasta cena.

Kao i njegovi rivali u Evropi i u ostatku sveta, "Stelantis", nastao spajanjem francuske PSA grupe i italijanskog "Fijat Krajslera" (Fiat Chrysler) 2021. godine, nalazi se pod pritiskom kompanije "Tesla", jer ovaj američki proizvođač električnih automobila snižava cene svojih vozila, iako time ugrožava svoje marže.

Fiat, Fijat, Kragujevac, fabrika
foto: Youtube Printscreen

Tavares nije pominjao nikakve brojke govoreći o dodatnom smanjenju troškova, ali je napomenuo da bi do njih moglo doći u fabrikama, kao i kroz dogovore s dobavljačima o povoljnijim uslovima nabavke komponenata. U SAD, "Stelantis" je već ponudio otpremnine hiljadama radnika.

"Stelantis" namerava da do 2030. godine u Evropi prodaje isključivo električna vozila, a da se na globalnom nivou od prodaje vozila na baterije ostvaruje više od polovine prihoda, u poređenju sa tri odsto, koliko je zabeleženo 2021. godine.

Skočila prodaja e-vozila

Tokom prvih šest meseci 2023, prodaja je premašila očekivanja i porasla za 12 odsto, prilagođeni operativni prihod je porastao za 11 odsto, na 14,1 milijardu evra, dok su operativne marže na nivou od 14,4 odsto, u poređenju sa 14,5 odsto godinu dana ranije.

Iz "Stelantisa" kažu da je prodaja električnih vozila po broju prodatih automobila porasla za 28 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cene akcija ove kompanije, koje se kotiraju na Milanskoj berzi, skočile su za 1,5 odsto u ranom popodnevnom trgovanju u sredu.

Kao odgovor na izjavu francuskog ministra finansija Bruna le Mera (Bruno Le Maire), koji je od francusko-italijanske grupacije zatražio da pokaže malo "ekonomskog patriotizma" i razmisli o tome da neke od svojih modela električnih automobila počne da proizvodi u Francuskoj, Tavares je, navodeći sve pritiske s kojima se suočava, izjavio da "države s relativno visokom strukturom troškova takođe traže od vas da proizvodite male automobile na njihovom tlu".

Tavares je izjavio da "Stelantis" neće preseliti proizvodnju svojih električnih automobila marke "pežo 208" iz Španije u Francusku.

Kurir.rs/ FT.com/Sarah White

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track