"SRBIJA ĆE VIŠAK ŽITA MOĆI DA PRODAJE ZA VEĆU CENU" Stručnjak o izlasku Rusije iz sporazuma: Zavisi od politike naše Vlade (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, JALAA MAREY / AFP / Profimedia

KURIR TV

"SRBIJA ĆE VIŠAK ŽITA MOĆI DA PRODAJE ZA VEĆU CENU" Stručnjak o izlasku Rusije iz sporazuma: Zavisi od politike naše Vlade (VIDEO)

InfoBiz -

Kada cene žitarica porastu, već smo imali priliku da vidimo kako se to odražava na sve ostale proizvode.

Hleb, mleko, jaja, meso, brašno - svi oni poskupljuju.

žito, oluja, usevi, nepogoda, poljoprivreda, grom
foto: Shutterstock

Trenutno smo svedoci rasta cena hleba, ali pitanje koje zabrinjava mnoge jeste kako će izlazak Rusije iz sporazuma o žitu uticati na cene hrane u Srbiji i da li će se to odraziti na potrošače.

Gost koji je analizirao kako će se cela situacija odraziti na nas je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije

Prvo je rekao da će to uticati na višak žita, koji ćemo moži da izvozimo po višoj ceni:

- Što se tiče krize oko žitarica, može se reći da će kod nas to različito da utiče, zavisiće od politike koju će naša Vlada da ima. Ako cena berze na svetskom tržištu bude veća, što se i očekuje, onda će naše mogućnosti izvoza naših viškova, koje ćemo definitivno imati, mi ćemo te naše viškove moći za skuplje da prodajemo. S druge strane, što se domaćeg tiče, sigurno će se veća cena u izvozi odraziti na naše domaće cene, ali to je nešto što se može kontrolisati.

01:16

SRBIJA ĆE VIŠAK ŽITA MOĆI DA PRODAJE ZA VEĆU CENU Stručnjak o izasku Rusije iz sporazuma: Zavisi od politike naše Vlade

Potom se osvrnuo na nove cene goriva, pa je obrazložio zbog čega je u pojedinim zemljama regiona cena manja:

- Mi jednostavno imamo na takav način formiran budžet, a neke zemlje imaju još veće cene iako za to nema osnova. Dakle, berzna cena sirove nafte ima svoju stabilnu cenu, a sve zemlje na morima, okeanima, imaju mogućnost jeftinije dopreme. Njihove rafinerije su uglavnom tu blizu. Što se nas tiče, mi to moramo da doplivamo sa Krka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja