KRŠENJE PRAVILA SE KAŽNJAVA 50.000 DINARA! Ako želite da platite račun šakom kovanica, a prodavac ODBIJE da ih primi URADITE OVO!
Foto: Shutterstock

NOVAC

KRŠENJE PRAVILA SE KAŽNJAVA 50.000 DINARA! Ako želite da platite račun šakom kovanica, a prodavac ODBIJE da ih primi URADITE OVO!

InfoBiz -

Mnogi građani sigurno u svojim domovima imaju gomilu sitnog metalnog novca, neki pokušavaju da zamene taj novac za papirni ili da plate račun u prodavnici, ali ima trgovaca koji odbijaju da prime kovani novac, iako to nemaju pravo da čine po zakonu!

Udruženje "Efektiva" je na svojim društvenim mrežama odgovorilo na pitanje da li prodavac ima pravo da odbije plaćanje robe sitnim novcem (kovanicama).

- Prema svim važećim propisima, dinar je jedino sredstvo (valuta) plaćanja u maloprodaji. Isti propisi eksplicitno ne zabranjuju (niti dozvoljavaju) pravo prodavca da odbije prodaju robe, u slučaju kada potrošač ponudi tačan iznos, ali u sitnom novcu. Uglavnom je problem veći broj kovanica - navodi se u objavi "Efektive".

Pare, Kovanice, Dinar, Metalni novčići
foto: Profimedia

Kako navode, članom 25. Zakona o zaštiti potrošača, jasno je definisano da trgovac ne sme da odbije prodaju robe koja je izložena i spremljena za prodaju.

- Kršenje tog pravila kažnjava se novčanim iznosom od 50.000 dinara, po prijavi Tržišnoj inspekciji. Dakle, ako ponudite plaćanje šakom kovanica, a prodavac ne želi da ih primi, jer ga mrzi da broji, pozovite se na član 25. i zapretite prijavom Inspekciji! - savetuje "Efektiva".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track