DRŽAVA POSEBNIM STIPENDIJAMA NAGRADJUJE OVE STUDENTE: Uskoro konkurs, dobijaće više novca od ostalih, a evo i uslova
Foto: Shutterstock, Ilustracija

STIPENDIJE

DRŽAVA POSEBNIM STIPENDIJAMA NAGRADJUJE OVE STUDENTE: Uskoro konkurs, dobijaće više novca od ostalih, a evo i uslova

InfoBiz -

StudentI koji se školuju na nastavničkim smerovima pojedinih fakulteta, odnosno za nedostajuća zanimanja od naročitog značaja, mogu konkurisati za stipendije Ministarstva prosvete. Konkurs je raspisan za školsku 2023/24. godinu i biće podeljeno 250 stipendija, koje će se isplaćivati u 12 mesečnih rata.

Do sada su akademci dobijali 16.200 dinara mesečno, a kako nezvanično saznajemo, za narednu školsku godinu iznos će biti značajno povećan. Rok za prijavljivanje na konkurs je od 2. do 31. oktobra.

Pravo da se prijave na konkurs imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova, upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena određenih studijskih programa. Uslov je da budu na budžetu, da nisu u radnom odnosu, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50. Takođe treba da su državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji naše zemlje. Pravo da se prijave na konkurs imaju i studenti četvrte godine koji su bili korisnici ove stipendije u školskoj 2022/23. godini, ukoliko ispunjavaju gore navedene uslove iz konkursa.

Konkursom je predviđena podela po oblastima i to:

- do 70 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti matematike,

- do 50 iz oblasti fizike,

- do 40 iz oblasti informatike,

- do 40 iz engleskog jezika,

- do 30 iz srpskog jezika i književnosti

- do 20 iz nemačkog jezika.

NAJVAŽNIJI USLOVI

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.Takođe, oni su dužni da, u roku od dve godine od diplomiranja, prihvate posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da ostanu da rade najmanje onoliko koliko je primao ovu stipendiju.

U suprotnom, stipendista se obavezuju da će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i treće godine prvog stepena studija, upisani na jedan od sledećih studijskih programa:

UNIVERZITET U BEOGRADU:

1. Matematički fakultet: Osnovne akademske studije (OAS) Matematika, modul Profesor matematike i računarstva;

2. Filološki fakultet: OAS Jezik, književnost, kultura, moduli Engleski jezik i Nemački jezik, OAS Srpski jezik i književnost;

3. Fizički fakultet: bilo koji studijski program OAS.

UNIVERZITET U NOVOM SADU:

- Prirodno-matematički fakultet: IAS dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, integrisane akademske studije (IAS) master profesor matematike, IAS master profesor fizike i ostali studijski programi OAS iz oblasti matematike ili fizike;

- Filozofski fakultet: OAS Jezik, književnost i kultura, moduli Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, OAS Engleski jezik i književnost, OAS nemački jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

UNIVERZITET U NIŠU:

- Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Računarske nauke, OAS Fizika;

- Filozofski fakultet: OAS Nemački jezika i književnosti, OAS Anglistika, OAS Srbistika.

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU:

- Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, modul Diplomirani matematičar - profesor matematike, OAS Informatika, modul Diplomirani informatičar - profesor informatike, OAS Fizika, modul Diplomirani fizičar - nastavnik fizike i informatike;

- Filološko-umetnički fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Nemački jezik i književnost, OAS Srpski jeziki književnost.

UNIVERZITET U PRIŠTINI(KOSOVSKA MITROVICA):

- Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Fizika, OAS Informatika;

- Filozofski fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

DRŽAVNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU:

- Studijski programi: OAS Matematika-fizika, OAS Informatika-matematika, IAS Matematika, IAS Srpska književnost i jezik i IAS Engleski jezik i književnost.

kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track