RATARI OČAJNI, A ŽETVA JOŠ NIJE NI POČELA: Evo od čega zavisi i kolika će ovog leta biti otkupna cena pšenice
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

ništa se ne zna

RATARI OČAJNI, A ŽETVA JOŠ NIJE NI POČELA: Evo od čega zavisi i kolika će ovog leta biti otkupna cena pšenice

InfoBiz -

Žetva ovogodišnjeg roda hlebnog žita je na pragu, a otkupna cena pšenice je trenutno ispod 20 dinara. Ratari su nezadovoljni, s obzirom da niska otkupna cena nije promenila činjenicu da su hleb i druga peciva skupi, kao i da se prošle godine otkupljivala za oko 35 dinara.

Država je postavila prvobitni iznos veoma nisko, počelo se od 18 dinara, da bi se sada spekulisalo sa 20 dinara, ali još ništa nije sigurno, pošto se stalno koriguje i izvesno je da će se lestvica podizati gore ili dole. Trenutna proizvodna cena pšenice, međutim, kreće se od 33 do 35 dinara.

Očekivanja proizvođača su se ovih dana svela na želju da po kilogramu dobiju 40 dinara, jer ih na to, kako kažu, navode troškovi ulaganja. Primera radi, država je prošle godine intervenisala zabranom izvoza, ali nije reagovala na enormno visoku cenu mineralnih đubriva, pa i zaštitnih sredstava, što je ovogodišnji proizvod pšenice značajno opteretilo.

EVROPSKE CENE

Pojedini ratari, međutim, cenu pšenice u našim uslovima povezuju sa berzom u Budimpešti, koja simbolično trguje hlebnim zrnom. Pored berzi u Parizu i Bolonji analitičari sve više uvažavaju i onu u Milanu, gde je domaća zavisno od proteina, ovih dana imala cenu 262-264 evra/toni, a pšenica iz uvoza, koju su koristili tamošnji prerađivači, kupovana je po 254-257 evra/toni. Kvalitetnija pšenica na ovoj berzi u junu je dostigla cenu 284-292 evra/toni.

Zbog pada cena sirovine, logično bi bilo da padne i cena proizvoda od nje, ali iznosi koje izdvajamo u pekarama to ne pokazuju. Jedna slana kifla košta 40 dinara, a za razne hlebove treba platiti od 80 do 110 dinara, izuzev hleba Sava, čiju cenu je početkom juna Vlada odredila na maksimalan iznos u maloprodaji od 54 dinara.

Iz Unije pekara Srbije početkom juna obećali su da će i pekari sniziti cene za oko 12 odsto, ali to se još nije dogodilo.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja