OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin
Foto: Zorana Jevtić

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin

InfoBiz -

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 184 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 177 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama i odluka Kine da podigne ekonomiju digli su i cene nafte, a tržište iščekuje odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, kao i nedeljni izveštaj o stanju zaliha nafte u Americi. U Evropi cena referentne nafte Brent porasla je za više od jedan odsto i previsila je 75 dolara za barel. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) skočila je na više od 70 dolara za barel, piše OilPrice.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 4 odsto. Referenta kamatna stopa je sada najviša od 2008. godine i tadašnje velike finansijske krize.

Prosečna stopa inflacije u evrozoni će u 2023. godini biti 5,4 odsto, prognozira Evropska centralna banka (ECB). Prema proceni, inflacija u evrozoni će pasti na 3 odsto u 2024. godini i na 2,2 odsto u 2025. godini.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track