"OPREZNO, GLEDAĆETE GA SVAKO JUTRO KAD IZAĐETE IZ KUĆE!" Stručnjak podelio neprocenjive savete pri odabiru polovnog automobila
Kupovina polovnog automobila, Foto: Shutterstock

kurir tv

"OPREZNO, GLEDAĆETE GA SVAKO JUTRO KAD IZAĐETE IZ KUĆE!" Stručnjak podelio neprocenjive savete pri odabiru polovnog automobila

InfoBiz -

Gost emsije "Puls Srbije" Saša Mitrović, sa sajta za oglašavanje Sasomange, tokom razgovora sa voditeljima, u kom je ispričao je šta možemo očekivati od ponude polovnih automobila na međunarodnom Beogradskom sajmu koji se uskoro održava.

Saša Mitrović
foto: Kurir tv

- Što se tiče uvoza polovnih vozila postoji rang vozila iz zemalja iz koje dolaze. Švajcarski i slovenački trgovci fakturišu vozila sa njihovim fakturama, a ta vozila su oni kupili u Italiji. Realno je da 25 odsto vozila dolazi sa tog tržišta. Vozila koja su prešla ogromnu kilometražu i teško je doći do realnog podataka o održavanju i kilometraži - započeo je.

Došla je vest da će Norvežani stimulisati novčanim premijumom eksport dizel vozila iz svoje zemlje, kako je rekao Mitrović, i podelio određena saznanja iz dugogodišnjeg rada u autoindustriji.

- Jedini način da sebe obezbedite pri kupovini je da imate sigurnog i proverenog majstora koji će uraditi servis i detaljan pregled vozila. Ne štedite novac idite u ovlašćeni servis, gde mogu da se utvrde određeni parametri koji nisu u redu - savetuje Mitrović, koji upozorava da se sa polovnim vozilima nikad ne zna.

Auto, električni auto
foto: Shutterstock

- Kupci moraju da obrate pažnju na japanska vozila i uglavnom nisu registrovani u Evropi i nisu proizvedeni u Evropi, pa podležu carinjenu od 50 odsto. Što se tiče zaštite samog kupca zakon je definisan i postoji. Apelujem na sve kupce koji imaju problem da se obrate nadležnim organima i da krenu u zakonski postupak. Moj savet je ako vam neko odbije transport vozila do servisa nemojte ga ni kupovati. Uvek možete biti prevareni. Prvo obratite pažnju na kvalitet tog automobila i taj problem eliminišete kroz pregled. Redovni troškovnik svih opterećenja koje to vozilo nosi. Velika kubikaža i skupa registracija, skup servis, skupi rezervni delovi.... Zdrav balans između vaših želja i vaših mogućnosti je osnova kupovine. Ipak, taj automobil ćete gledati svako jutro kada izađete iz kuće. Mora da vam se sviđa! - upozorio je pa naveo šta je uzrokovalo skokove cena polovnih vozila.

04:02

Šta utiče na poskupljenje polovnjaka?

- Benzinski motori nisu dugovečni kao dizel, ali održavanje dizel motora je drastično skuplje. Kada kažu otišao je plivajući zamajac to je oko 1.000- 1.500 evra, benzinac ga uglavnom nema. Nekoliko stvari je uticalo na poskupljenje polovnjaka. Nedostatak novih vozila na evropskom tržištu, smanjen proizvodni kapacitet fabrika. Nema naznaka da će se to drastično popraviti, ali i dalje mi imamo jedan od najstarijih voznih parkova u EU - kazao je, a zatim savetovao da se fokus usmeri na vozila iz 2015.- 2016. godine.

- Prema našem sajtu, najpreglednija cena vozila je od 7-12 godina starosti vozila. Cene su skuplje za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Najvažnija je, na prvom mestu zemlja uvoza, starost automobila, koliko je prešao, da li je to prva farba? - nasmejao se Mitrović pa nastavio:

- Stanje motora i funkcionalnost, koja mu je namena bila. U poslednjih nekoliko dana najsigurniji su automobili iz skandinavskih zemalja, malo su skuplji, ali dobićete mnogo realnije stanje vozila i manje su mogućnosti prevare. Nemojte pri kupovini voditi komšije, kumove, prijatelje, suština je da su i nova vozila sofisticiranija od prethodnih i svakako vam je potreban siguran stručnjak - zaključio je Mitrović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja