"STAVLJAO JE DIJAMANTSKU ŠERPU NA GLAVU!" Lopušina o najbogatijim Srbima u svetu: Rat u Ukrajini im je uzeo 100 miliona evra?!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"STAVLJAO JE DIJAMANTSKU ŠERPU NA GLAVU!" Lopušina o najbogatijim Srbima u svetu: Rat u Ukrajini im je uzeo 100 miliona evra?!

InfoBiz -

Srpska dijaspora ima najmanje 100.000 milionera. Stručnjaci tvrde da 2,5 miliona Srba koji žive u 159 država sveta imaju ukupan kapital od 60 milijardi evra.

Marko Lopušina u knjizi tvrdi da je od tog kapitala slobodno 12 milijardi evra za ulaganja u srpsku privredu. Samo prvih deset najbogatijih Srba u svetu „vredni“ su više od 10 milijardi evra.

Naši ljudi iz dijaspore poslali su više novca nego što iznosi priliv od stranih direktnih investicija. Prema podacima Narodne banke Srbije priliv u 2022. godini po osnovu doznaka je iznosio 5,283 milijardi evra, što je za 38,3 odsto više u odnosu na priliv od 3,635 milijardi koliko je zabeleženo u 2021. godini.

biznis
foto: Shutterstock

Prema podacima naše centralne banke, najveći prilivi su zabeležni iz Nemačke (27 odsto), Švajcarske (14 odsto), Austrije (11 odsto), Francuske (6 odsto) i SAD (6 odsto), što su i zemlje iz kojih je tradicionalno stizalo najviše doznaka.

Ovim povodom, upravo je autor knjige, Marko Lopušina publicista, gost "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji.

Prvo se dotakao teme ko su zapravo najbogatiji Srbi.

- To su oni koji imaju vlastiti biznis, odnosno kompaniju, koji su doneli nešto novo u poslovnom svetu, te uspeli da se u Zapadnom svetu uzdignu u rank milijardera. Napomenuću najboljeg, a to je Milan Janković, odnosno Filip Cepter i njegova gospođa Madlena Cepter, koji su vlasnici kompanije Cepter Internešnl, a osnovali su je u Lincu 1986. godine. Tada su patentirali ekološko posuđe i uspeli su da od toga naprave brend - započeo je Lopušina, pa je ispričao jednu interesantnu anegdotu kada je bio u društvu pomenutog Jankovića:

Filip Cepter
foto: Kurir televizija

- Pre toga, u Jugoslaviji smo imali Fiću. To je bio narodni simbol, Fiću su posedovali bogati i siromašni, svi su je voleli. Posle Fiće, došao je Cepter lonac, a gospodin Janković je postao kralj šerpi i lonaca. U početku se ljutio, jer sam mu to jednom prilikom rekao, a kasnije je prihvatio pa je za jedan jubilej napravio dijamantsku šerpu i stavio sebi iznad glave. Njegova kompanije danas radi u oko 40 zemalja sveta, ima 260.000 zaposlenih, a procenjena vrednost je 5.5 milijardi evra. Govori se da su godišnje ulagali i 100 miliona evra u marketing, a postoji podatak da su izgubili 100 miliona evra zbog rata između Rusije i Ukrajine, jer su tu imali svoje filijale itd.

Nakon toga, osvrnuo se na biznis građevinarstva, pa je spomenuo Mirka Latinovića:

- U strukturi biznismena, najviše ima Srba građevinara. Jedan od njih je Mirko Latinović koji je kralj građevinarstva, jer je dobio šest evropskih nagrada za najboljeg građevinara, a radio je najviše u Rusiji. Radio je konstrukciju ruskih banaka. Svi milioneri, milijarderi vole svoj zavičaj i pokušavaju da ostave koji evro ili dolar. Tako je Latinović napravio divnu vilu na Senjaku, poslovnu zgradu preko puta Železničke stanice, privatizovao je nekoliko preduzeća i pravi razne ekološke kuće.

01:06

Marko Lopušina izneo detalje i anegdote od Srba milijardera!

- Poznajem svih 10 milijardera lično, izuzev Slavicu Radić sa kojom nisam razgovarao niti pravio intervju. Mogu reći da oni spajaju nostalgiju i ljubav prema svom zavičaju. Tako je sada Madlena Cepter napravila palatu umetnosti na Dedinju, tu se tri puta dnevno prave ture, a obilazak je besplatan. Tamo, između ostalog, može da se vidi nameštaj od Luj XIV.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track