OVO JE 6 NAJTRAŽENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Nedostaju nam KONOBARI, KUVARI I ZANATLIJE! Ovakvi radnici se i dalje najviše traže
Foto: Profimedia

podaci za PROŠLU godinu

OVO JE 6 NAJTRAŽENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Nedostaju nam KONOBARI, KUVARI I ZANATLIJE! Ovakvi radnici se i dalje najviše traže

InfoBiz -

Građani koji su tokom 2022. godine bili u potrazi za poslom u Srbiji najveće šanse za zaposlenje su imali u oblastima trgovine, prodaje, IT, mašinstva, administracije i ugostiteljstva. S druge strane deficit radnika je najviše primetan među zanatskim zanimanjima i IT.

Ovo pokazuju podaci Infostuda za minulu godinu koju je obeležio veliki deficit radne snage i uvoz radnika iz inostranstva.

konobar, kuvar, ugostiteljstvo
foto: Profimedia /Andriy Norenko / Alamy

Podaci pokazuju da je u godini za nama bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego 2021. pa je 2022. završena sa 76.247 oglasa za posao.

Takođe je i broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je iznosio 237.897. Pored ovog pada zabeležen je i pad prosečnog broja konkurisanja te je u 2022. godini iznosio 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

- Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji - navodi se u saopštenju.

S druge strane kandidati su najviše konkurisali za pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

prodavnica, hrana, radnja, kupovina, delikates, namirnice, trgovina, supermarket
foto: Profimedia

- Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja.

Podaci kažu da je prema podacima najveći deficit bio izražen za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, ali u Srbiji u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera.

vodoinstalater
foto: Shutterstock

Ipak, sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su tokom 2022. tražili elektroinženjere, diplomirane farmaceute i advokatske pripravnike.

Takođe, kada se pogledaju oglasi za posao i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija.

- Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

BROJKE

  • Trećina kandidata imala do pet godina radnog iskustva
  • Svaki peti kandidat imao od pet do 10 godina radnog iskustva

Naša analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Svega 16 odsto kandidata je tokom prošle godine tražilo posao bez radnog iskustva, a kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža - čak 35 procenata.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

Posao Deda Mraza: Šta je potrebno za to, koliko se radi i kolika je zarada!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track