Sretenović: Pod lupom svaki javni dinar

Sretenović: Pod lupom svaki javni dinar

InfoBiz -
Zahvaljujući radu DRI, deficit u budžetu Srbije smanjen za više od pet milijardi dinara samo za 2008. i 2009. godinu, a da je u budžet za 2010. vraćeno 6,5 milijardi dinara, tvrdi predsednik DRI

BEOGRAD - Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da će se pod lupom revizora naći svaki "javni dinar", jer je njen prevashodan zadatak da bdi nad javnim finansijama države Srbije.

"Moja vizija, kao i cele DRI, jeste da postanemo prepoznatljiva, pouzdana i nezavisna institucija kojoj je, bez obzira na to ko je na vlasti, jedini cilj da doprinosi parlamentarnoj kontroli i dobrom upravljanju javnim finansijama", kazao je Sretenović u itervuu današnjoj "Politici".

On je naveo da je zahvaljujući radu DRI, deficit u budžetu Srbije smanjen za više od pet milijardi dinara samo za 2008. i 2009. godinu, a da je u budžet za 2010. vraćeno 6,5 milijardi dinara.

Cilj je da se probudi svest odgovornih da se sredstva iz budžeta države mogu trošiti samo na zakonit način" i da "nijedan dinar ne može da ode mimo pravila i izvan zakona", kazao je on.

"Takođe, cilj nam je da kod svih nadležnih koji raspolažu i odlučuju o budžetskom novcu probudimo svest da njime rukovode na način koji će biti najkorisniji za građane Srbije. Ljudi koji se nalaze na najvišim državnim pozicijama trebalo bi da budu primer ostalima", kazao je Sretenović.

Sretenović je kazao da je dobro što se institucija iz godine u godinu razvija, ali da je loše to što DRI nije smeštena u jednoj zgradi, kao što dolikuje instituciji ovog profila.

"Naši zaposleni nalaze se na četiri lokacije samo u Beogradu, što nam znatno otežava posao, komunikaciju i iziskuje dodatne troškove. Državna revizorska institucija bi trebalo da dobije zgradu u kojoj bi mogli da se smeste i nesmetano rade svi njeni zaposleni", naveo je on.

On je najavio da, u saradnji s razvojnim partnerima, predstoji izrada metodologije, priručnika i pratećih dokumenata za reviziju, ali i metodologije i dokumenata za reviziju svrsishodnosti, a potrebno je da se obezbedi odgovarajuća informatička infrastruktura, obuče kadrovi za praćenje i primenu informatičke podrške, što će doprineti automatizaciji poslovnih procesa unutar institucije.

Dosadašnjim izveštajima su obuhvaćeni nacrti zakona o završnom računu budžeta Srbije, ministarstva i budžetski fondovi, budžeti lokalnih vlasti, odnosno opštine i gradovi, javna preduzeća, organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, Narodna banka Srbije, Fond za razvoj Republike Srbije, kao i najmanje 45 ovogodišnjih izveštaja o reviziji koji će biti završeni do kraja ove godine.

Sretenović je naveo da su procesuirane sve 193 prijave koje je DRI do sada podnela. "Od toga 161 je za prekršaj, 29 za privredni prestup i tri krivične prijave, U presudama se, međutim, nije daleko odmaklo. Doneto je svega sedam pravosnažnih presuda i to šest osuđujućih i jedna oslobađajuća".

"Što se tiče profesionalnosti, siguran sam da državni revizori rade po propisanim, opšteprihvaćenim standardima", kazao je Sretenović i naveo da će se time postaviti praksa, a ne nužda, "da se naše preporuke prihvataju bez pogovora i sprovode bez izuzetka".

Sretenović je rekao da je trenutno u DRI zaposleno 129 ljudi, od toga 94 na poslovima revizije, i dodao da je potrebno bar 400 državnih revizora, da bi se obuhvatili svi korisnici republičkog budžeta, kojih je oko 9.300.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track