Nafta poskupela zbog velikog pada zaliha u SAD

Nafta poskupela zbog velikog pada zaliha u SAD

InfoBiz -
Statistička služba američkog Ministarstva energetike je sinoć saopštila da su zalihe sirove nafte prošle sedmice u SAD pale za 3,7 miliona barela na 366,2 miliona barela, što ukazuje na jačanje tražnje

NJUJORK - Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u NJujorku trguje po ceni iznad 94 dolara za barel, nakon što su sinoć najnoviji podaci o neočekivano velikom padu zaliha tog energenta i rastu maloprodaje u SAD izazvali poskupljenje "tečnog zlata" na novi tromesečni rekord.

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za sedam centi na 94,40 dolara za barel, nakon rasta sinoć za 90 centi na 94,33 dolara, dok je u isto vreme evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno poskupela na 114,33 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike je sinoć saopštila da su zalihe sirove nafte prošle sedmice u SAD pale za 3,7 miliona barela na 366,2 miliona barela, što ukazuje na jačanje tražnje.

Radi poređenja, analitičari su očekivali pad od samo 1,5 miliona barela. To je treća nedelja zaredom da zalihe nafte u SAD značajno padaju, a to obično izaziva rast cene "tečnog zlata".

Na poskupljenje nafte su uticali i neočekivano dobri podaci o američkog maloprodaji u julu, koja je povećana najviše u poslednjih pet meseci, izjavio je analitičar Stiven Šork, dodavši da to "pokazuje da se privreda oporavlja". Rast maloprodaje je podstakao očekivanja da će porasti i tražnja nafte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja