AKO KUPUJETE PRVI STAN NA KREDIT, EVO ŠTA VAS ČEKA: Ovoliko para treba da sakupite za učešće!
Foto: Shutterstock

Smanjenje obaveznog učešća omogućeno novom izmenom propisa Nbs

AKO KUPUJETE PRVI STAN NA KREDIT, EVO ŠTA VAS ČEKA: Ovoliko para treba da sakupite za učešće!

InfoBiz -

Kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine

BEOGRAD - Građani koji kupuju prvi stan na kredit, plaćaće učešće po stopi od 10 odsto. Smanjenje obaveznog učešća prilikom podizanja bankarskog zajma omogućeno jenovom izmenom propisa Narodne banke Srbije.

Odluku o smanjenju obaveznog učešća za kupce prvog stana usvojio je izvršni odbor NBS.

Centralna banka je, praktično, propisala koliki kredit banke smeju da daju klijentima koji do sada nisu u vlasništvu imali nekretninu. I to na taj način da kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku.

- Relaksacijom propisanog limita Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Uvođenje odmerenog odsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita - rekla je Jorgovanka Tabaković povodom usvajanja novog propisa.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja