Rajić: Program nove vlade pruža optimizam

Rajić: Program nove vlade pruža optimizam

InfoBiz -
Prioritetno je da se izvrši reforma parafiskalnih nameta i da se naprave pametna prilagođavanja u Zakonu o porezu na dodatu vrednost (PDV) koja će smanjiti nelikvidnost privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i urede rokovi plaćanja, rekao je Dragoljub Raqjić

BEOGRAD - Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je da je ekonomski deo plana rada nove Vlade Srbije "pruža optimizam" i da predviđa rasterećenje privrede.

"U ekonomskom delu ekspozea budućeg premijera Ivice Dačića prvi put od formiranja višestranačkih vlada u Srbiji, neko planira rasterećenje privrede i uvođenje reda, tako da se zna šta privreda plaća i u kojim iznosima. To je dobar predlog jer će omogućiti porast zaposlenosti, koji nam je potreban", kazao je Rajić.

On je ocenio i da je dobro što je u planu rada vlade pažnja posvećena stvaranju uslova za razvoj i kontrolu korupcije, kriminala i sistema javnih nabvki. "Prioritetno je da se izvrši reforma parafiskalnih nameta i da se naprave pametna prilagođavanja u Zakonu o porezu na dodatu vrednost (PDV) koja će smanjiti nelikvidnost privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i urede rokovi plaćanja", kazao je on.

To su prve stvari, istakao je Rajić, po kojima će se već u nekoliko narednih meseci videti da li su planovi iz ekspozea budućeg premijera samo obećanja ili se neke stvari poboljšavaju. "Ostaje da vidimo koliko i šta će biti sprovodivo u prakski", kazao je on jer, kako je dodao, mnogo toga će zavisiti od realnog stanja u budžetu. Prema rečima Rajića, ako je minus u kasi isuviše veliki neki od nameta neće moći da se ukinu odmah, ali bi bilo dobro da se sa ukidanjem parafiskalnih nametata počne od sledeće godine. Rajić je kazao i da su zahtevi privrednicima koje je izneo mandatar, samo njihove zakonske obaveze, posebno redovno plaćanje poreza.

"U prethodnom periodu imali smo kabinetsko vođenje ekonomske politike bez osećaja za realan život. Ako se sa ovom vladom to promeni biće lakše poslodavcima da ispune zahtev i zapošljavaju nove radnike", istakao je Rajić. On je ocenio da ekspoze budućeg premijere "daje više optimizma jer se vidi da su oni koji su pisali programa rada vlade svesni situacije u privredi i da shvataju da se stvari moraju promeniti". "Koliko će biti političke snage i volje da se stvari promene videćemo u narednim mesecima", kazao je Rajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track