VUJOVIĆ: Predlog novog aranžmana sa MMF očekujem u junu
Foto: Beta/Emil Vaš

VUJOVIĆ: Predlog novog aranžmana sa MMF očekujem u junu

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da očekuje da će predlog novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom biti poznat polovinom maja ili u junu.

- Gotovo je izvesno da će novi aranžman biti u formi instrumenta za koordinaciju ekonomskih politika i reformi koji ne sadrži finansijsku komponentu. Polje saradnje ostaje isto, a to je održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i dalja podrška reformama - rekao je Vujović.

Vujović je rekao da će konkretnije moći da se govori o prostoru za povećanje plata i penzija kada se budu znali podaci za prvih šest meseci, što bi koincidiralo sa finalizacijom novog aranžmana sa MMF-om.

On je rekao da su ove godine za 60 milijardi dinara već povećana izdvajanja iz budžeta za penzije i plate u javnom sektoru.

Na taj način, kako je objasnio, već je iskorišćen prostor dat Zakonom o budžetskom sisitemu, koji dozvoljava da plate budu na nivou od osam odsto, a penzije od oko 11 odsto očekivanog BDP.

- Da bi se omogućilo kontinuirano i dalje povećavanje plata i penzija u skladu sa ovim pravilima, potrebno je da imamo jasne pokazatelje da se ostvareni BDP kreće brže od onoga što smo projektovali. Inicijalni pokazatelji su do sada iznad očekivanja - naveo je Vujović.

(Kurir.rs/Beta Foto: Beta/Emil Vas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track