Đuričin: Srbiji neophodne snažne investicije

Đuričin: Srbiji neophodne snažne investicije

InfoBiz -
Srbija za osnovni problem ima nizak nivo ekonomske aktivnosti i ekstremno visoku nezaposlenost, ocenio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin

BEOGRAD - Za rešavanje ekonomskih problema Srbiji su neophodne snažne investicije, a to podrazumeva prelazak na tzv. industrijske politike, koje ohrabruju ulaganja u granama u kojima Srbija ima komparativne prednosti, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin.

"Srbija za osnovni problem ima nizak nivo ekonomske aktivnosti i ekstremno visoku nezaposlenost. Glavni problem Srbije nije inflacija. U tom smislu, ako je to dijagnoza problema, iz te dijagnoze proizilaze recepti za izlazak iz te bolesti koja se zove nedovoljan nivo privredne aktivnosti", ocenio je Đuričin.

Po Đuričinu "Srbiji su neophodne snažne investicije.

"To znači orijentaciju sa monetarističkih makroekonomskih politika, koje, između ostalog, pored ciljanja inflacije, idu i u fiskalnom delu sa merama štednje, prelazak na takozvane industrijske politike, koje ohrabruju investicije u granama u kojima Srbija ima komparativne prednosti", pre svega, u energetici, poljoprivredi, logističkom biznisu, informacionim tehnologijama.

Đuričin je istakao da monetarna i fiskalna politika u zemlji koja ima ekonomske probleme poput Srbije treba da predstavljaju samo "podmazivač" industrijskih politika.

"To je koncepcija vođenja ekonomskih politika koja se dokazala u zemljama kao što su Narodna Republika Kina, Južna Koreja, pre toga Japan, jer da te zemlje nisu sprovodile politike u kojima industrijske politike dominiraju nad takozvanim osnovnim makroekonomskim politikama, nikada ne bi dostigle nivo razvijenosti nekada razvijenih zemalja, i ne bi danas beležile čak i visoke stope rasta".

"Jedna od takvih zemalja je i Turska, koja ima relativno visoku inflaciju, ali ima stopu rasta od skoro 10 procenata u ovoj godini, i manju nezaposlenost u 2011. nego na startu krize 2008. godine. Znači, industrijske politike vode, a monetarna i fiskalna politika slede", zaključio je profesor Đuričin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja