Ćirić: Očekujem da "Danijeli" investira u Srbiji

Ćirić: Očekujem da "Danijeli" investira u Srbiji

InfoBiz -
Kompanija "Danijeli" je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika

BEOGRAD - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kazao je da očekuje da će italijanska komapanija "Danijeli" realizovati investiciju u izgradnju čeličane u Srbiji.

"Uprkos mogućoj uznemirenosti, što signaliziraju i drugi investitori, zbog neočekivanog ishoda predsedničkih izbora u Srbiji, očekujem da finalni status projekta bude potvrđen i definisan do kraja juna i da će doći do realizacije investicije uprkos vrlo specifičnoj situaciji na tržištu čelika", kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Ministarstva i Vlade Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima grupe "Danijeli" kako bi sa pažnjom analizirali političke prilike u Srbiji.

"Ako memorandum bude potvrđen i konkretnim ugovorom, očekujem da prve korake, povodom realizacije te investivije, preduzmemo krajem ove i početkom sledeće godine", istakao je Ćirić.

Italijanski "Danijeli" kupio je 4. juna od američke kompanije CMC "Željezaru Sisak" za 30,4 miliona dolara.Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvođača čelika i mašina za preradu metala "Danijeli" potpisali su krajem marta memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih vrsta čelika u Šapcu u vrednosti od 500 miliona evra.

Pripreme i gradnja pogona trebalo je da traju dve godine, a početak proizvodnje se očekivao 2014. Srbija je očekivala otvaranje 1.000 radnih mesta u čeličani, proizvodnju 750.000 tona čelika godišnje i izvoz od milijardu evra.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da su dve italijanske kompanije, "Danijeli" i "Baldijeri" odložile do daljeg investicije u Srbiji.

Kompanija "Danijeli" je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track