Država nas laže da je nezaposlenost manja
Foto: Beta/Arhivska Fotografija

Fiskalni savet otkrio podmetačinu

Država nas laže da je nezaposlenost manja

InfoBiz -
Podaci o padu nezaposlenosti za 10 odsto i rastu zaposlenosti od 20 odsto od 2012. statistička su iluzija i posledica nepouzdanosti Zavoda za statistiku, tvrde fiskalci

BEOGRAD - Podaci državne statistike da je od 2012. godine zaposlenost u Srbiji porasla za 20 odsto, a nezaposlenost smanjena za 10 odsto, po svemu sudeći, nisu istiniti, zaključak je koji se nameće u analizi Fiskalnog saveta Srbije (FS).

- Detaljnija analiza, nažalost, pokazuje da je malo verovatno da su se tako povoljni trendovi zaista desili. Brz rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti koji se registruju od kraja 2012. najverovatnije su posledica nepouzdanosti podataka Republičkog zavoda za statistiku koji opisuju tržište rada, a ne stvarnih ekonomskih poboljšanja - navedeno je u radnom dokumentu FS pripremljenom za Kopaonik biznis forum 2016. Podatke RZS dovodi u sumnju što nijedna zemlja centralne i istočne Evrope u prethodne tri godine nije imala ni približno sličan rast zaposlenosti kao Srbija, iako je većina njih imala znatno veći rast BDP. Članovi FS dodaju da to nije jedini argument koji pokazuje „da su pozitivni trendovi na tržištu rada u prethodnih nekoliko godina statistička iluzija“.- Snažan rast broja zaposlenih morao bi da ostavi jasan trag u ekonomiji svake zemlje, a to u Srbiji ne postoji - ističu u FS.Oni objašnjavaju da na nepouzdanost zvaničnih podataka ukazuje i to što je po RZS Srbija od 2008. do 2012. imala smanjenje zaposlenosti za čak 600.000 ljudi, što bi neizbežno značilo sunovrat ekonomije budući da samo u prosveti, zdravstvu, vojsci i policiji zajedno ima oko 400.000 zaposlenih. Analize FS kažu da je stvarni porast zaposlenosti u prethodne tri godine najverovatnije iznosio oko jedan odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja