Državne nekretnine vrede 14 milijardi evra
Foto: Nebojša Mandić

Procene Republičke direkcije za imovinu

Državne nekretnine vrede 14 milijardi evra

InfoBiz -
Prihodi Direkcije u 2015. iznosili su 1,2 milijarde dinara, odnosno nešto više od 10 miliona evra, od čega je oko 6,5 miliona evra dobijeno od zakupa

BEOGRAD - Prema knjigovodstvenoj vrednosti, državna imovina vredi oko sedam milijardi evra. Ubeđen sam, međutim, da po tržišnoj vrednosti ona vredi 14 milijardi evra, izjavio je juče v. d. direktora Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

- To ćemo znati kad uradimo procene na kojima će raditi i konsultanti Svetske banke. Sve treba da bude gotovo početkom 2017. godine, do kada je rok da se elektronski, putem specijalnog softvera, unesu podaci o kompletnoj državnoj imovini i njenoj vrednosti. Važno je da znamo šta država poseduje i da se stavi u funkciju, jer mrtav kapital predstavlja samo trošak - rekao je Vorkapić u intervjuu za novi broj magazina Biznis.Prema njegovim rečima, prihodi Direkcije u 2015. iznosili su 1,2 milijarde dinara, odnosno nešto više od 10 miliona evra, od čega je oko 6,5 miliona evra dobijeno od zakupa.- U prethodne dve godine uvećali smo naplatu za oko 20 odsto. Sve smo uplatili u budžet jer mi ne zadržavamo ništa osim troška za plate, za koje izdvajamo oko pola miliona evra godišnje. Od situacije da idemo na raskid ugovora došli smo do reprograma i država će dobiti više nego da vodi sudske sporove - smatra Vorkapić.Prema zakonu iz 2011, javna svojina nije više samo svojina Republike Srbije nego i gradova i opština, a postoji i mogućnost da javna preduzeća imaju svoju imovinu.Vorkapić je naveo da Srbija ima znatan deo imovine u inostranstvu, koji takođe treba popisati, proceniti i videti kako se ona koristi jer se često veliki novac troši na zakup stanova i kuća za diplomatske predstavnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track