Vujović: U kasi 600 miliona evra preko plana!
Foto: Marina Lopičić

Ministar puca od samopouzdanja u Crnoj Gori

Vujović: U kasi 600 miliona evra preko plana!

InfoBiz -
Ako do kraja godine ostvarimo tendencije koje smo planirali, deficit bi mogao biti 114 milijardi, poručio šef srpskih finansija

BEČIĆI - Deficit države mogao bi biti i duplo manji od onog koji smo ciljali kao pozitivan, poručio je juče ministar finansija Dušan Vujović na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima.- Ako do kraja godine ostvarimo tendencije koje smo konzervativno planirali, deficit bi mogao biti 114 umesto 190 milijardi, a to je ispod planiranog u januaru - rekao je on i dodao da je to 600 miliona evra manje, gotovo duplo od prvobitno definisanog kao poželjnog.Vujović je podsetio na to da je krajem maja stanje deficita bilo ispod 1,6 odsto društvenog proizvoda, a da će u junu biti blizu dva odsto.Prema njegovim rečima, mere koje su preduzete na finansijskoj konsolidaciji donele su rezultate iznad očekivanih. Sve to, kako je primetio, može da vredi samo ako se pokrenu izvori rasta.- To, između ostalog, znači završetak svih puteva, od kojih neki stoje i 10 godina, i to tako da nedostaje sedam kilometara da bi u funkciji bilo 70. Zato je i čvrsto opredeljenje ove Vlade da iz budžeta ubuduće finansira isključivo razvojne projekte, mada se kao važni poslovi u narednom periodu nameću i promena strukture duga, koji je sad većim delom u dolarima, a sve to kako bi rejting Srbije bio bolji već od jeseni - naglasio je ministar.Ciljevi njegovog resora za naredni period su privatizacija posrnulih firmi, početak restrukturiranja javnih preduzeća, ubrzanje reforme javne uprave i nastavak budžetskog finansiranja po projektima. On je kazao da je ono što je urađeno proteklih devet meseci pripremilo teren za naredne godine.- Srbija želi investitore treće generacije, a to su oni koji valorizuju resurse kojima država raspolaže - zaključio je ministar, ističući da niko u EU ne može da ponudi proizvode po ceni rada koju nudi naš region.

UTISCI UČESNIKA SAMITA U BEČIĆIMARadoje Žugić, ministar finansija Crne GoreUspeh Srbije je uspeh za regionUspesi ekonomske politike Srbije imaće efekte u čitavom regionu, jer nijedna država u JIE ne može biti posmatrana izolovano. Nema oporavka bez ekonomskog rasta, a politika Crne Gore je da tekuća potrošnja ne sme biti finansirana daljim zaduživanjima.Zoran Tegletija, ministar finansija RSMMF viđam češće od prijateljaMi nemamo tekući deficit i javni dug RS kreće se na nivou od 46 odsto, ne može se reći da visok, ali ako se pogleda trend, nismo zadovoljni, te on mora da se vrati na manje od 40 odsto. Mogu da kažem da se s predstavnicima MMF viđam češće nego s prijateljima.Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“Ministri su nam najbolji do sadaU regionu trenutno imamo ministre koji su stručni ljudi i čije su mere već donele rezultate. Za 32 godine, koliko imam privatnu firmu, imao sam mogućnost da vidim mnogo ministara finansija i definitivno je ova garnitura u celom regionu najstručnija.Poreski rat i siva ekonomijaSrbi i Crnogorci piju kafu na crnoPrema rečima ministra Vujovića, Vlada Srbije je od početka primene programa konsolidacije imala za cilj povećanje poreskih prihoda, i to ne povećanjem stopa, već discipline. On je dodao da je u oblasti akciza ostvaren neočekivano dobar rezultat. S tim u vezi je pomenuo kafu, kao i navode proizvođača da Crna Gora uvozi ogromne količine koje bi, da se tako troše, dovele do problema zdravlja stanovništva i najavio da će Srbija činiti sve kako bi otkrila ulaz kafe na crno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track