SUMNJIVO KADRIRANJE U EPS: Agronom gradi termoelektranu
Foto: BETAPHOTO NENAD PETROVIC

Čudne Odluke

SUMNJIVO KADRIRANJE U EPS: Agronom gradi termoelektranu

InfoBiz -
Dragiša Janković postavljen na čelo TE „Kolubara B“, a zbog neodgovarajuće diplome, posao direktora obavlja kao ovlašćeno lice

BEOGRAD - Menadžment EPS postavio je na čelo termoelektrane „Kolubara B“, čija izgradnja traje više od tri decenije, agronoma Dragišu Jankovića.Radnici termoelektrane tvrde za Kurir da bivši poslanik SPS nema potrebne kvalifikacije jer je inženjer agroekonomije, te smatraju da je Janković postavljen po političkoj liniji.Sistematizacija- Aktuelna sistematizacija radnih mesta za funkciju direktora projekta izgradnje „Kolubare B“ predviđa samo mašinsku i elektrostruku, ali zbog neadekvatne diplome Janković nije zvanično postavljen na mesto direktora, već taj posao od novembra 2013. obavlja kao ovlašćeno lice. Izgleda da i pored jakog političkog uticaja, menadžment EPS nije smeo da mu da sertifikat direktora - tvrdi grupa radnika „Kolubare B“.Stručnost iza politikeOni dodaju da ovo nije prva anomalija vezana za Jankovićevo radno mesto.- On je bio visoki funkcioner SPS, njihov poslanik i predsednik SO Ub. Posle isteka mandata, postavljen je na dobro plaćeno radno mesto šefa službe za koordinaciju izgradnje termoelektrane i površinskog kopa. Do 2009. za tu funkciju bila je predviđena mašinska, elektro ili građevinska kvalifikacija, ali je 2011, bez ikakve izmene i dopune, u pravilnik o sistematizaciji samo dopisana poljoprivredna struka. Zbog ovakvog kadriranja po političkoj, a ne stručnoj liniji, ne čudi što je projekat TE „Kolubara B“ kao srpski skadar na Bojani, pa se gradi od osamdesetih godina prošlog veka - navedeno je pismu radnika termoelektrane.

Dragiša JankovićNE ZNAM DA LI JE TO PO ZAKONUDragiša Janković potvrđuje da je po profesiji agroekonomista, ali negira da je zaposlen po političkoj liniji.- Poslednju političku funkciju, poslanika SPS i predsednika Odbora za finansije Skupštine Srbije, obavljao sam 1997, pa ne znam zašto se sad moje imenovanje vezuje za politiku. Na ovo mesto postavljen sam zato što je procenjeno da mogu da objedinim poslove finansiranja ove investicije nakon odlaska direktora. Ne znam da li je to zakonito ili nije, ali znam da vam ovakve pamflete šalju ljudi koji su diplomirali u 55. godini i odmah žele da postanu direktori - rekao je on.EPSOVLAŠĆEN ZA DODATNI POSAOIz EPS navode da je Jankoviću posao prvog čoveka TE „Kolubara B“ dodatni posao.- Janković je šef Službe za koordinaciju izgradnje TE sa izgradnjom površinskog kopa i ispunjava uslove predviđene sistematizacijom za to radno mesto. Trenutno obavlja i dodatne poslove oko koordinacije izgradnje projekta „Kolubara B“, što je u skladu sa opštim aktima EPS. Mesto direktora tog projekta upražnjeno je od novembra 2013, a planiranom korporativizacijom EPS predviđeno je ukidanje tog mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja