Foto: Shutterstock

NIJE ODJAVIO RADNIKA NA VREME PA SE HVATAO ZA GLAVU: Evo i zašto, iz PIO Fonda mu poručili - Bez ova 4 papira mu ruke bile vezane

Penzioner

Privatnik iz Bečmena ima firmu i nije na vreme odjavio jednog radnika zato što je zaposleni ovlašćen za poslove prijave i odjave sa osiguranja bio na bolovanju. Zanimalo ga je koja je procedura kako bi bivšeg radnika odjavili sa osiguranja.

Kada poslodavac ne podnese prijavu (ili odjavu) u zakonskom roku dužan je da podnese Zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika, poručili su mu iz PIO Fonda.

- Uz popunjen obrazac zahteva treba dostaviti rešenje o prestanku radnog odnosa, očitanu ličnu kartu osobe koja se odjavljuje, M obrazac i izjavu o razlozima kašnjenja. Filijala u postupku po ovom zahtevu donosi rešenje o prestanku osiguranja, a nakon pravosnažnosti rešenja unosi podatke, tj. odjavu u Jedinstvenu bazu Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Zahtev sa navedenim dokumentima se može podneti na šalteru filijale, elektronski preko servisa e-Šalter na sajtu Fonda PIO – www.pio.rs ili preporučenom poštom - naveli su.

biznis.kurir.rs