Foto: screenshot RTS

LJILJANI LJUBIMAC BIO INSPIRACIJA ZA UNIKATNI NAKIT KOJI PRAVI: Ovo nikome ne bi palo na pamet, a njoj ide i više nego dobro!

Moj biznis

Od malih nogu fascinirana pticama i lepotom njihovog perja, mlada Kragujevčanka Ljiljana Mitrović pravi unikatni nakit. Stvara isključivo od mitarenog perja; u stvari, sav materijal koji koristi dolazi iz prirode. Inspiriše je ljubav prema prirodi, umetnosti i stvaranju, ali i dugogodišnjoj kućnoj ljubimici -kokoški Čupki.

Ljiljana je apsolvent književnosti. Još kao devojčica počinje da pravi nakit. Mama Ružica je šnajderka pa su od ostataka i krpica u dečjoj igri nastajali različiti modni detalji. Prvu ozbiljnu ogrlicu napravila je u srednjoj školi od dedinog starog džepnog sata. Hobi je postao posao kada je pre šest godina na internetu videla minđuše od perja. Napravila je sebi iste i na insistiranje prijatelja počela time ozbiljno da se bavi.

foto: screenshot RTS

- Nekako ta ljubav prema pernatim životinjama od toga da sam imala pile kao kućnog ljubimca, došli smo do toga da pravim nakit od perja i pritom želim da naglasim da ni jedna životinja nije stradala zarad umetnosti koja postoji u meni i jeste akcenat na tome na minđušama, minđuše su, kao što smo videli, velike i šarene - kaže Ljiljana Mitrović.

Ne postoje dva ista pera. Svako ima svoju priču, svoj put, boju, svoju šaru i od toga nastaju, ne samo minđuše, već i šnale za kosu, ogrlice, narukvice. Sakuplja i nabavlja isključivo mitareno perje, jer je od malih nogu fascinirana pticama. Školske raspuste provodila je kod babe na selu među živinom.

foto: screenshot RTS

- Kokošku koja je bila ljubimac, baba nije smela da dira to se negovalo posebno u kući je boravila kod moje mame tako da je to uvek bilo njeno prvo kad ode u selo, prvo mora da pronađe njenu čupku i tako krene druženje - priča mama Ružica Mitrović.

U stvaranje nakita ova kreativna devojka uključila je još jednu svoju ljubav, a to je književnost.

foto: screenshot RTS

- Svoju ljubav prema književnosti utkala sam i u ovaj posao, pa su tu i bukmarkeri koje pravim sa percima i poludragim kamenjem - kaže Ljiljana Mitrović.

Za njen nakit zainteresovane su mnoge žene, posebno iz regiona. Na pitanje da li planira da proširi posao, kaže da trenutno nema ništa u planu, pušta da sve ide spontano, ali ako joj zaigra srce na neku ideju, sigurno će je pretvoriti u nakit.

biznis.kurir.rs/RTS