NEMAČKI PROIZVOĐAČ IGRAČAKA NA KOLENIMA: Čuvene društvene igre bile nezaobilazan deo detinjstva i kod nas SLEDI NOVI TALAS OTKAZA
Foto: Daniel Vogl / AFP / Profimedia

neviđen šok

NEMAČKI PROIZVOĐAČ IGRAČAKA NA KOLENIMA: Čuvene društvene igre bile nezaobilazan deo detinjstva i kod nas SLEDI NOVI TALAS OTKAZA

InfoBiz -

Čuveni nemački proizvođač igračaka Haba nalazi se u teškoj situaciji!

Nakon što je zbog stečajnog postupka oko polovina od 2.000 radnika ostala bez posla, slede, kako navode lokalni mediji, nova otpuštanja. Kompaniju bi trebalo da napusti još 100 radnika. Samo na prelazu godine Haba je već ukinula 450 radnih mesta.

Haba ne želi da potvrdi broj radnika koji će sada biti otpušteni. Na pitanje nemačkih medija odgovoreno je da se ispituju IT troškovi i troškovi materijala i osoblja. Razlog novih rezova je taj što je razvoj kompanije trenutno otežan i što je prodaja znatno ispod očekivanja.

Nakon sajma igračaka u Nirnbergu i sajma obrazovanja u Kelnu početkom godine raspoloženje je izgledalo drugačije. Generalni direktor Mario Vilhelm rekao je tada da su događaji pokazali koliko je kompanija sa markama Haba i Haba Pro relevantna na tržištu. Proizvođač igračaka objavio je u februaru da je uspešno okončao stečajni postupak.

Porodična kompanija je zapala u finansijske poteškoće u leto 2023. i na kraju je podnela zahtev za stečaj na vlastitu odgovornost. Od tada je oko 1.000 od nekadašnjih 2.000 zaposlenih u Habi ostalo bez posla.

Haba je inače prošle godine prodala svoj dečiji modni brend Jako-o.

Kompanije je osnovana 1938. godine u Bad Rodahu u Bavarskoj.

Asortiman obuhvata više od 1.500 artikala koji se prodaju u oko 50 zemalja dok se igračke mahom proizvode u Nemačkoj. Društvene igre i ostale igračke koje proizvodi Haba dostupne su i u Srbiji.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track