NEKADA NAS SVI PREPOZNAVALI PO OVOJ STOCI, A SAD IH NEMAMO NI ZA LEK: Obori prepolovljeni, cene skaču - teško ćemo se oporaviti
Foto: Shutterstock

alarmantno

NEKADA NAS SVI PREPOZNAVALI PO OVOJ STOCI, A SAD IH NEMAMO NI ZA LEK: Obori prepolovljeni, cene skaču - teško ćemo se oporaviti

Biznis -

Obori svinja u Srbiji toliko su se ispraznili da je tih životinja za 1,4 miliona manje nego 2000. godine. Koliko je stanje alarmantno najbolje pokazuje podatak da se broj grla stoke po kojoj je Srbija nekada bila prepoznatljiva opao skoro duplo u odnosu na rekordnu 1984. godinu kada ih je bilo 5,5 milona.

Kolika kriza vlada u seoskim gazdinstvima koja gaje svinje pokazuje i popis poljoprivede iz 2023. godine koji je pokazao da u Srbiji ima ukupno 2 miliona i 263.705 svinja.

svinje, Koliko ko ima svinja, svinja
foto: Kurir/M.S.

Prema podacima Eurostata Srbija je u 2022. imala 2,66 miliona svinja što je za 34,4 odsto manje nego 2000. godine.

Miroslav Zdravković
foto: Media Centar

- Ove godine možemo tužno obeležiti 40 godina od rekordnog broja svinja u Srbiji. Rekordan broj svinja u Srbiji bio je 1984. kada smo imali 5 miliona i 492 hiljade svinja. Srbija je sredinom 19.veka bila najrazvijenija stočarska zemlja u svetu, i dugo je bila pri vrhu u ovom segmentu razvijenosti. Već krajem tog veka smanjio se broj svinja u odnosu na broj stanovnika i novi oporavak svinjarstva počeo je sa organizovanim razvojem poljoprivrednih organizacija udruženog rada. Ali, i to se urušilo od sredine osamdesetih godina prošlog veka, a ovaj vek je započeo divljom liberalizacijom spoljne trgovine pa je tragedija u svinjarstvu produbljena - ističe ekonomista Miroslav Zdravković, urednik "Makroekonomije".

paradajz, pesticidi, etrel, kora, ishrana, pijaca, Miladin Ševarlić
foto: Zorana Jevtić

SVINJSKA KUGA I UVOZ ISPRAZNILI OBORE

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakutetu u penziji ističe više faktora zbog kojih je broj svinja u oborima tako mali.

- Prema popisu poljoprivrede iz 2023. godine u Srbiji ima 2.263.705 svinja i to je u odnosu na 2018. smanjenje za 30,7 odsto. To je posledica smanjenja broja poljoprivednih gazdinstava, zatim vrlo velikih oscilacija cena žive mere svinja zbog čestog uvoza iz zemalja EU čija je proizvodnja visoko subvencionirana u odnosu na našu. Na pad broja svinja posebno je uticala afrička kuga svinja, koja je odnela veliki broj svinja, a u mnogim gazdinstvima su čitavi zapati svinja ubijeni - naglašava Ševarlić.

Ako nam je za utehu ni u drugim državama Evropske Unije stanje nije ništa bolje, izuzev Španije, Portugalije i Italije koje imaju porast grla ove životinje čije meso većina građana voli da ima na trpezi.

- Od 2000. do 2022. broj svinja u EU smanjen je za 18 miliona, ne računajući Španiju gotovo za 30 miliona, što je pad od 11,8 odsto. Rast broja svinja imale su samo Španija, Portugalija i Italija, dok su sve ostale smanjile svinjski fond. I dok je rast broja svinja u Portugaliji i Italiji bio zanemarljivo mali, u Španiji je on povećan čak za 53,8 procenata ili za 11,9 miliona grla. Udeo Španije u ukupnom broju svinja u EU povećan je sa 14,5 odsto na kraju 2000. na 25,4 procenata na kraju 2022. Španija je imala svaku sedmu svinju u EU na kraju 20. veka, a u 2022. je svaka četvrta bila u ovoj zemlji - objašnjava Zdravković.

Bonus video:

00:20

Srpska poljoprivreda porasla 5 odsto u korona godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track