NAKON SAMO NEKOLIKO DANA AUKCIJE: NAJSKUPLJA I NAJBOLJA SRPSKA RAKIJA DOSTIGLA CENU 3.000 EVRA!
Foto: Anastasija Milošević

NAKON SAMO NEKOLIKO DANA AUKCIJE: NAJSKUPLJA I NAJBOLJA SRPSKA RAKIJA DOSTIGLA CENU 3.000 EVRA!

Biznis -

Najbolja i najskuplja srpska rakija EMPERUS Reserva Antica je pre nekoliko dana stavljena na aukciju po početnoj ceni od 250.000 dinara, a već je dostigla vrtoglavu cenu od 350.000 dinara!

Na svetu postoji ograničen broj ovih rakija, ukupno 954 boce i svaka od njih je numerisana. Flaša EMPERUS Reserva Antica šljivovice, koja se nalazi na aukciji je prva iz ove serije, a dolazi u posebnom pakovanju, u kutiji sa jedinstvenom oznakom 1/954.

rakija
foto: Anastasija Milošević

EMPERUS Reserva Antica je osvojila mnoge šampionske titule za kvalitet na raznim prestižnim manifestacijama poput Smotre najboljih srpskih šljivovica 2023. godine, gde je u konkurenciji 99 različitih šljivovica proglašena za Najbolju srpsku šljivovicu – ističe Marko Stanković, direktor destilerije Emperus i dodaje da EMPERUS Reserva Antica poseduje jedinstveni Sertifikat o radiokarbonskom datiranju izdat od strane SUERC-a (Scottish Universities Environmental Research Centre) u Glazgovu. Analize su potvrdile da je ova rakija proizvedena pre 30 godina s visokom verovatnoćom od 99,7%, potvrđujući autentičnost njenog porekla.

rakija
foto: Anastasija Milošević

Profesor dr. Ninoslav Nikićević, autoritet u svetu jakih alkoholnih pića, dao je ovoj rakiji najviše ocene u svojoj dosadašnjoj karijeri - 19,90, dok je međunarodna komisija ocenjivača na Voždovim danima rakije 2023. godine dao prosečnu ocenu od 19,66. EMPERUS Reserva Antica je, prema njegovim rečima, najbolje ocenjeni destilat srpske šljivovice u poslednjih 40 godina.

EMPERUS Reserva Antica je zeleno-maslinasta kupaža četiri destilata, proizvedenih 1992. i 1993. godine, isključivo od starih autohtonih rakijskih sorti šljiva, koje joj daju i njen tipičan miris. Ova rakija je rezultat pažljivo odabranih sorti, stručne destilacije i dugogodišnjeg odležavanja u hrastovim buradima. Njena bogata i kompleksna aroma nosi pečat starih autohtonih sorti šljiva - požegače i rankovače, objašnjava direktor destilerije i dodaje - EMPERUS Reserva Antica je na ukusu puna, mirna i harmonična, sa izraženim notama vanilina i suvog voća. Završnica je duga, topla i meka, višeslojna i izvanredno uravnotežena. Zbog dugogodišnjeg odležavanja u hrastovim buradima, ova rakija se pije na sobnoj temperaturi, prevashodno kao aperitiv.

1 / 5 Foto: Anastasija Milošević

Pored EMPERUS Reserva Antica, destilerija EMPERUS proizvodi i prvu i za sada jedinu srpsku rakiju sa sertifikovanom geografskom oznakom po direktivama EU – EMPERUS Šumadijska šljivovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track