ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Dođite da zajedno zasadimo po tri drveta
Foto: Shutterstock

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Dođite da zajedno zasadimo po tri drveta

Zasadi Drvo -

Učinite dobro delo: Javne ličnosti pozivaju sve građane da ih slede i da zajedno otvorimo jesenju sezonu pošumljavanja 17. novembra, kad ćemo zasaditi drveće i time prirodi nadoknaditi kiseonik koji od nje uzimamo

Savo Milošević, Jelena Gavrilović, Aleksandra Kovač i brojne druge poznate ličnosti zajedno s nama zasadiće 17. novembra po tri drveta ili više i time vratiti prirodi kiseonik koji udišu, jer čovek za života u proseku potroši kiseonika koliko ga za svog života proizvedu tri drveta.

Zato ne sedite kod kuće, odaberite svoju lokaciju i prijavite se na www.kurir.rs da te nedelje, 17. novembra, zajedno otvorimo jesenju sezonu pošumljavanja u akciji „Zasadi drvo“ Adrija medija grupe i kompanije dm drogerie markt posadimo svoj kiseonik i učinimo dobro delo za čitavu planetu.

foto: Starsport©

Zaštitimo prirodu

- Sve moje uspomene iz detinjstva vezane su za šumu, zelenilo, travu, livadu, teren. Možda najveća konekcija sa univerzumom jeste upravo kroz prirodu, kroz zelenilo. Ako te veze izgubimo ili ako budu pokidane, u ozbiljnom smo problemu kao čovečanstvo. On što mi možemo jeste da se što više trudimo da zaštitimo prirodu i da je sačuvamo. Bojim se da ćemo u jednom momentu doći do tačke s koje više neće biti povratka - naglašava Savo Milošević, trener FK Partizan.

Legenda Partizana dodaje da je svaka akcija koja ima za cilj povratak čoveka generalno, a dece pogotovu, u prirodu zaista velika i značajna.

- Prijavi se na www.kurir.rs, vidimo se 17. novembra. - ističe strateg igre crno-belih.

Za prirodu je, još od najranijeg detinjstva, vezana i glumica Jelena Gavrilović.

- Za mene priroda i danas predstavlja isto ono što je predstavljala kad sam bila mala - beg od svakodnevice, igru, igralište, mesto na kom se opuštam. Pokušavam vikendom, kad god imam vremena, da se sklonim iz sivila grada i da nađem svoje zeleno utočište. Zaista nećemo imati vazduha više. Nećemo imati hranu, nećemo imati vode. Uopšte ne razmišljamo o tome kako će planeta izgledati jednog dana kad nas više ne bude. Na toj istoj planeti treba da žive i naša deca, i naši unuci, i naši praunuci. Bahati smo prema prirodi, a samim tim smo bahati i prema sebi - direktna je Gavrilovićeva, koja dodaje:

- Hajde mi sada da uzvratimo uslugu prirodi i da zasadimo bar jedno drvo. Vidimo se 17. novembra.

Osećaj slobode

Poziv svima da odaberu svoju lokaciju na kojoj će 17. novembra saditi sadnice drveća upućuje i muzičarka Aleksandra Kovač, za koju, kako kaže, priroda predstavlja najsjajniju, najvažniju stvar na svetu.

- Šumu sam upoznala kad sam imala četiri godine u selu Veliko Bonjince. Sećam se tog neverovatnog osećaja i slobode i pripadnosti, osećanja da je to nešto mnogo, mnogo veće od mene i da sam ja samo jedna mala devojčica unutar jednog divnog, čarobnog svemira. Mislim da smo mi, kao jedinke, zapravo najodgovorniji i da od nas sve zavisi i da, ako svako od nas kaže: „Čekaj, ja ću da zasadim jedno drvo“, onda će biti mnogo bolje i imaćemo zdravu prirodu i zdrav vazduh - objašnjava Kovačeva i još jednom naglašava:

foto: Dragan Kadić

- Tri drveta treba da vratimo planeti svi mi. Vidimo se 17. novembra.

Roman Goršek iz grupe Plejboj ističe da su nam drveće i biljke prijatelji i da se tako prema njima moramo i odnositi.

- Imao sam veliku sreću i privilegiju da odrastem na Miljakovcu 2, na obodu čuvene Miljakovačke šume. Mladost sam proveo penjući se na drveće, praveći kolibice, vozeći bicikl. Vrlo sam srećan što sam osetio i blato, i lišće, i šumu, što je jedna od najbitnijih stvari za odrastanje. Drveće i biljke su naši prijatelji i od njih zavisimo, jako su važni za naš život. Zato je vreme da zasadimo bar po jedno drvo - naveo je Goršek.

foto: Printscreen

Svi koji su uživali u filmovima i serijama Marine Ćosić sada treba da uživaju i u divnom poslu koje ćemo uraditi s mladom glumicom.

- U toku svog života svako od nas potroši kiseonika koliko proizvedu tri drveta. Hajde da uzvratimo uslugu. Prijavi se na www.kurir.rs i zasadi drvo - ističe Ćosićeva.

Popularna jutjuberka Lea Stanković poziva svoje fanove da je i ovoga puta slede, ali tako što će zasukati rukave i pridružiti joj se 17. novembra da zajedno zasade svoj kiseonik.

- Kad god sam u prirodu, da li je to neka šuma ili već ležim na nekoj livadi, zaista mogu da se opustim od sve buke koju svakodnevno slušam u gradu, od svih možda loših stvari koje mi se dešavaju, od svakog stresa... Definitivno, priroda je mesto u kojem najviše uživam - kaže Stankovićeva i dodaje:

- Omiljena uspomena iz detinjstva su mi izleti u prirodi s porodicom. Ali, ukoliko nastavimo ovako da se ophodimo prema prirodi, generacije koje tek dolaze neće moći da stvaraju uspomene koje sam ja imala kad sam bila mala. Zato se vidimo 17. novembra! Zasadite drvo, zasadite svoj kiseonik!

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track