TRI NOVE ODLUKE PIO FONDA KOJE SE TIČU STARIH I NOVIH PENZIONERA: Mnogima će pasti "kamen sa srca", nema više čekanja u redovima
Foto: Shutterstock

olakšice za najstarije

TRI NOVE ODLUKE PIO FONDA KOJE SE TIČU STARIH I NOVIH PENZIONERA: Mnogima će pasti "kamen sa srca", nema više čekanja u redovima

Penzioner -

PIO fond je najavio nove odluke koje se tiču penzija, penzionisanja, ali i uplate doprinosa od strane firme. Praktično, i stari i novi penzioneri sada mogu da računaju na olakšice, i to po više osnova. U najkraćem, mnogi će biti oslobođeni čekanja u redovima, pa će sa dva klika moći da reše važne dileme zbog čega će im pasti i "kamen sa srca", ali će dobiti i odgovore na važna pitanja.

U pitanju je nekoliko olakšica koje će omogućiti građanima da putem elektronskog servisa dobiju sve potrebne informacije o tome da li im je matična firma uplaćivala doprinose, koliki su im ti doprinosi, kao i da provere kolika će im biti buduća penzija i kada će morati da se penzionišu.

Sve te podatke će obezbediti novi softver PIO fonda i podrazumevaće automatizovanu elektronsku komunikaciju. To znači da će registrovanim korisnicima stizati izveštaji o stanju uplata doprinosa onlajn, odnosno da će moći da provere podatke u svakom trenutku, pa neće više morati da idu na šaltere PIO fonda.

penzioneri, penzija, penzioneri  novčana pomoć
foto: Shutterstock, Ilustracija

1. PROVERA UPLATE DOPRINOSA

Jedna od olakšica se tiče verodostojnosti i dostupnosti podataka o uplatama doprinosa od strane poslodavca.

Mnogima se dešavalo da budu uvereni da im je kompanija uplaćivala doprinose godinama, a kada odu da provere u PIO fond, shvate da su prevareni i da uplata nije ni bilo. "Rupe" u stažu pravile su penzionerima potom ozbiljne probleme kod penzionisanja, ali i visine penzije. Izveštaji će biti dostupni na uvid na klik u elektronskom formatu.

Kod dopinosa važno je reći da postoje tri segmenta za koja se izdvaja novac.

  • penzijsko i invalidsko osiguranje;
  • zdravstveno osiguranje;
  • osiguranje za slučaj nezaposlenosti
  • ispalata penzija, Penzioneri, Novčana Pomoć, pomoć penzionerima, državna pomoć penzionerima, Dinari
    foto: Shutterstock

    2. KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA

Novi softver omogućiće da zaposleni imaju uvid u to sa koliko godina će morati da se penzionišu na osnovu godina staža i kolika će im u tom slučaju biti penzija.

Mnogima je penzija samo maglovit pojam, naročito mladima koji tek počinju da rade jer ne razmišljaju toliko o primanjima u starosti. Sa druge strane, oni koji rade desetak i više godina, na primer, i te kako imaju svest o penzionom osiguranju, a naročito oni kojima je ostalo nekoliko godina da postanu penzioneri.

Kako se visina penzija utvrđuje na osnovu više faktora, prventveno godina radnog staža i visine zarade, mogućnost da se u svakom trenutku to može proveriti, predstavlja veliku olakšicu za planiranje ličnog budžeta, ali i nčna života.

3. ELEKTRONSKA PROVERA DA LI ISPUNJAVATE USLOVE ZA PENZIJU

Kako navodi PIO fond, platforma putem koje građani mogu elektronski da provere da li su ispunili uslove za ostvarivanje prava na penziju po različitom osnovu i procenu iznosa penzije već postoji, pa će na nju biti nadograđen novi softver za proveru podataka o stanju uplata doprinosa.

kurir.rs/Espreso

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track