UDOVCI U SRBIJI IMAJU PRAVO NA 2 PENZIJE: Oni kojima čekovi stižu iz ove zemlje, mogu da dobiju i dodatak, nije mali, evo računice
Foto: Ana Paunković

UDOVCI U SRBIJI IMAJU PRAVO NA 2 PENZIJE: Oni kojima čekovi stižu iz ove zemlje, mogu da dobiju i dodatak, nije mali, evo računice

Penzioner -

Svi penzioneri u Srbiji koji primaju penziju iz hrvatskog Zavoda za mirovinsko osiguranje, a bračni partner im je preminuo, mogu da podnesu zahtev za isplatu dela porodične penzije i zahtev za priznavanje prava na porodičnu ili osobnu penziju iz hrvatskog penzijskog osiguranja.

Prema izmenama zakona, koje su stupile na snagu 1. januara 2023. posle smrti supružnika penzionera njegov partner nastavlja da prima svoju penziju, ali je njegov penzioni ček može da bude i uvećan za dodatak od 27 odsto penzije preminulog.

Ovakav model porodičnih penzija traže i naša udruženja penzionera, s tim što oni predlažu da ček posle smrti supružnika bude uvećan za trećinu njegove penzije. Podršku ovoj inicijativi dosad je dala samo ministarka Darija Kisić, dok je bila na čelu Ministarstva za rad, ostali se još nisu oglasili. Čini se da je razlog tome i činjenica da je Hrvatska uvela pored prvog i drugi stub penzijskog osiguranja, pa su državne penzije sada drastično niže. Ekonomisti tvrde, da razlog izmena zakona u Hrvatskoj treba tražiti upravo u tome i u statistici koja pokazuje da su hrvatski državni penzioneri na ivici siromaštva.

ZAHTEV MOŽE I ONLAJN

Zahtev za pokretanje postupka za priznavanje može se podneti online putem e-Usluga HZMO u okviru sistema e-Građani. Može da se pošalje i poštom, lično u sve područne organizacione jedinice HZMO u pisanoj formi ili predati lično prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.Obrasci zahteva za isplatu dela porodične penzije, kao i svi ostali obrasci mogu da se preuzmu na veb stranici HZMO-a vvv.mirovinsko.hr, u rubrici "Otisci".

Prema poslednijm podacima prosečna penzija u ovoj zemlji je 338 evra i računica pokazuje da će na taj iznos čeka po ovim propisima, kada ostanu sami u domaćinstvu seniori moći da dobiju dodatak od 91 evra. Najstariji sa minimalnim iznosom čeka od 138 evra biće u plusu 37,5 .

Odluku o tome da li će nastaviti da primaju porodičnu penziju koja je 77 odsto od čeka preminulog supruga ili će izabrati novi model zavisi od samih penzionera, odnosno trebalo bi sami pre podnošenja zahteva da naprave svoju računicu šta im se više isplati. Primera radi, ako je supružnik imao značajno veću penziju od bračnog druga može da se dogodi da će mu porodično primanje biti isplativije, od toga da na svoj ček ima dodatak.

NAJVIŠE PENZIJA STIŽE IZ HRVATSKE

Najviše penzionih čekova korisnicima sa prebivalištem u Srbiji stiže iz Hrvatske oko 60.000, dok u Srbiji živi blizu 45.000 najstarijih koji primaju penzije iz Nemačke. Iz BiH leže 41.000 uplata, a iz Austrije oko 26.000. Među brojnijim stranim penzionerima su i oni koji su radni staž stekli u Francuskoj, blizu 23.000 i Švajcarskoj oko 16.500. Kada su u pitanju države bivše SFRJ, posle Hrvatske sledi Republika Srpska sa blizu 21.000, dok iz Federacije BiH se isplaćuje 20.500 osoba. Penzione čekove iz Slovenije dobija nešto više od 13.000 najstarijih stanovnika Srbije, iz Crne Gore i Makedonije stiže po 6.000 čekova.

U slučaju da korisnik penzije iz hrvatskog penzijskog osiguranja sa prebivalištem u Srbiji podnese samo zahtev za isplatu dela porodične penzije, a ne i zahtev za priznavanje prava na porodičnu ili ličnu penziju, isti se može poslati poštom ili preko nadležne filijale Republičkog fonda PIO.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja