OVO POVRĆE BI MOGLO POSTATI HRANA SAMO ZA BOGATAŠE! Povećanje troškova i uvoz digli maloprodajnu cenu u nebesa
Bela špargla je omiljena prolećna poslastica mnogih Nemaca, ali bi zbog povećanja cena ona u budućnosti moglo da postane hrana samo za bogate
Nemci tradicionalno od aprila do juna uživaju u periodu koji nazivaju "Spargelzeit" (sezona špargli) koji bi ove godine mogao da bude skuplji nego ranije,
U prošloj godini je špargla pokrivala 22.800 hektara ili 18 odsto odsto površine zemlje u Nemačkoj koja je predviđena za povrtarstvo, što je čini povrćem koje se najviše uzgaja u zemlji.
Nemački izvoznici su pod pritiskom jeftinijeg uvoza i porasta uvoza špargli iz zemalja sa relativno slabijim zakonima o radu i nižim platama, a nešto povoljnije zelene špargle prete da delimično potisnu bele špargle sa tržišta.
Zelene špargle rastu iznad zemlje na sunčevoj svetlosti i razvijaju hlorofil, a bele špargle samo na peskovitom zemljištu sa mnogo manje svetlosti, tako da predstavljaju ređu i skuplju alternativu.
Prema nemačkoj federalnoj kancelariji za poljoprivredu i hranu, uvoz zelenih špargli iz Meksika u Nemačku dostigao je 3.700 tona u 2024.
Još veće količine stigle su iz Evropske unije, pri čemu je Španija izvezla oko 5.800 tona zelenih špargli u Nemačku, a Grčka 4.600 tona.
Konkurentski izazov ne leži samo u obimu, već i u troškovima proizvodnje. U Španiji su troškovi minimalne zarade za približno trećinu niži nego u Nemačkoj, a u Grčkoj je proizvodnja još isplativija.
U 2024. godine je u Nemačkoj ubrano 108.000 tona špargli, što predstavlja pad u odnosu na 133.000 tona u 2018.
Nemačka se još uvek u velikoj meri oslanja na sopstvenu proizvodnju i 85 odsto špargli koje se tamo konzumira potiče iz domaće proizvodnje, ali industrija očekuje da će se svaka četvrta farma špargli u zemlji zatvoriti ove godine.
Na početku sezone u aprilu se bela špargla ove godine prodaje za 15 do 18 evra za kilogram.
Nekada osnovna namirnica nemačke buržoazije, bele špargle ili "jestiva slonovača", "kraljevsko povrće" ili "belo zlato" - kako su ga godinama nazivali - verovatno će postati ređa stavka u nedeljnoj nemačkoj ishrani.
Kurir Biznis/B92
OTAC I SIN 3 GODINE VARALI RESTORANE! Hranili se kao milioneri, a jeli za džabe - Konobari naseli na glupu foru