Zbog ekstremne suše u razdoblju kad se formira plod masline, evropska proizvodnja maslinovog ulja pala je za gotovo 30 posto. Čini se da bi i u Hrvatskoj moglo biti tako. U Vodnjanu, kolevki istarskog ulja, kažu - ulja će, s obzirom na količinu ubranog ploda, biti malo.

Berba i prerada maslina u punom su jeku. Plodova nikad više, ali količina dobijenog ulja mnoge je razočarala. Priroda ove godine nije bila sklona maslini i rezultat će biti - visoke cene ulja.

- Mi pretpostavljamo da će količina ulja biti ista kao lani, ali količina maslina je i 40 posto veća, tako da ulja će biti isto, ali skuplje nego lani. Prerada je koštala više, a i sredstva za zaštitu su poskupela - kaže Marijan Marjanović, maslinar.

shutterstock_1374020843.jpg
Shutterstock 

No, ovogodišnje je ulje gotovo ekološko, leto je bilo vruće, muve nije bilo pa zaštita nije bila potrebna.

- Ja ću čak imati i malo manje maslina, a i puno manje ulja nego lani. Takva je godina - kaže Boris, maslinar iz Peroja.

U avgustu, kad raste meso ploda i maslina treba najviše vode, 20 su dana temperature bile do 40 stepeni Celzijusa.

- Znači, te visoke temperature su jednostavno usporile nakupljanje ulja u pravo vreme i sad kad dolazimo u uljaru svi se čude što su mali postoci - kaže za HRT Edi Družetić, agronom.

I dok su neki spremni optužiti uljare za krađu ulja, Vladimir prihvata to da je ove godine od gotovo 500 kilograma maslina dobio samo oko 40 litara ulja, randman oko 8.

- Pre je bilo puno bolje, po 12, 14, 15. Ovo leto nije baš, bila je velika suša, a posle puno vode i one su nabubirle, a umesto ulja dobile su težinu, a ulja je malo. Šta je tu je - kaže Vladimir Peruško, maslinar iz Šegotića.

Španija ima pravedniji način naplate ulja, kažu poznavaoci.

- Drugim rečima plod se melje, pasta se suši i u toj suvoj pasti se određuje udeo ulja tako da vi zapravo nemate uopšte element prisutnosti vode u plodu na temelju čega određujete udeo i masu - kaže Marin Krapac, viši stručni saradnik.

zdrava-salata-shutterstock-1467244121.jpg
Shutterstock 

Zbog klimatskih promena, dodaju stručnjaci, valja biti spreman na to da će godina poput ove biti sve više.

Sandi Kiavalon, maslinar iz Vodnjana rekao je u da će maslinovo ulje biti puno skuplje nego što je sada.

- Hrvati imaju jednu lepu sreću, da žive u zemlji koja proizvodi maslinovo ulje. Svako zna nekog suseda, prijatelja, nekoga ko se bavi s maslinovim uljem, od koga mogu ulje nabaviti, ali u profesionalnom maslinarstvu rastu cene rada, radne snage, inputi su sve skuplji, inflacija ima uticaj na sve to. Potražnja je sve veća, a proizvodnja je ograničena zbog klimatskih uslova i biće verojvtno, sve manja, tako da će cene sigurno rasti i vrhunsko maslinovo ulje će biti proizvod koji će moći da priušte samo oni dubljeg džepa - rekao je.

Osvrnuo se i na sezonu.

- Ove godine, nažalost, imamo jednu ekstremnu godinu kada nije bilo kiše sve do 29. septembra. U krucijalnom periodu, u osmom mjesecu kad maslina stvara ulje, u maslinicima je bila suša, visoke temperature i maslina nije imala vremena za akumulaciju ulja. Početkom desetog meseca čak su randmani bili jako dobri u početku berbe, ali su tada usledile kiše, došlo je nekoliko jakih pljuskova, čak 70 do 80 litara kiše je palo u jednom danu tu kod nas u Vodnjanu. Temperature su se povisile, došle su na 25 i više stepeni, maslina je počela svoju vegetaciju i bujno su počeli teći sokovi, tako da su se masline napunile s vodom i tu su randmani pali. Ali što se tiče kvaliteta, možemo biti izuzetno zadovoljni, muva ove godine nije letela. Masline su zdrave. Ja se ne sećam, u zadnjih deset godina kad su bile ovako zdrave i ulja su izuzetno visokog kvaliteta, što će se sigurno dokazati u sledećih godinu dana na raznim smotrama i takmičenjima - rekao je.

biznis.kurir.rs/Seebiz