Konačno, kiša je nakvasila vojvođanska polja, a kišne kapi koliko su zakasnile ratarskim kulturama, toliko su dobrodošle proizvodnji kupusa, kojeg su futoški i begečki povrtari neprekidno zalivali.

- Mislim da će ovo biti prekretnica. Kupus se patio, od kada je rasađivan do dan danas, zbog visokih temperatura i nedostatka vlage, mada smo mi vlagu nadoknađivali, ali visoke temperature su problem. Ovo će biti spas i nadamo se da će ono što je ostalo biljaka izbaciti lepu glavicu - kaže Miroljub Janković iz Futoga.

- Ovo je prva ozbiljna kiša koju je ovaj kupus ovogodišnji osetio tj. dobio. Znače mnogo padavine. Zakasnile su ratarskim usevima, ali će kupusu značiti i nama. One znače, kao proizvođačima, zbog uštede na navodnjavanju i na troškovima navodnjavanja - kaže Nikola Živanov iz Begeča.

kupus-3.jpg
RTV Mag printscreen 

Više zalivanja, veća potrošnja goriva, ulaganja u repromaterijal, značajno će poskupeti proizvodnju kupusa, kažu proizvođači i poručuju da neće biti jeftinih zelenih glavica.

- Ako kilogram kupusa u maloprodaji bude na nivou 150 dinara, nemojte se iznenaditi. To i nije neka zarada, već peglanje onoga što ste uložili - kaže Janković.

- Mi se nadamo isplativosti, da kada budemo ubirali krajnji proizvod sa njive, da će cena biti adekvatna i da nećemo samo pokriti naša ulaganja, već da će biti neke zarade i da će to biti prva kultura u ovoj sezoni da poljoprivrednik ima neke zarade - dodaje Živanov.

Proizvođači kažu i to da će berba kupusa početi deset dana kasnije, a sa parcela, gde je ispoštovana agrotehnika gajenja, na tržište će stizati kupus dobrog kvaliteta.

biznis.kurir.rs/RTV