OVAKO NAS TRGOVCI VARAJU TOKOM LETA Sniženja u buticima do 70 odsto, ali dobro proverite ovo da ne trošite uzalud pare
Foto: Tamara Trajković

večita dilema

OVAKO NAS TRGOVCI VARAJU TOKOM LETA Sniženja u buticima do 70 odsto, ali dobro proverite ovo da ne trošite uzalud pare

Novčanik -

Prošle nedelje počela je i zvanično letnja rasprodaja u većini butika. Trgovci su dočekali spremno, izlozi su izlepljeni natpisima o popustima i to do 70 odsto. Marko Dragić iz Nacionalene organizacije potrošača i Dušan Uzelac sa portala Kamatica govorili su za Jutarnji program o trikovima trgovaca, zamkama u koje potrošači mogu da upadu i kako da spremimo naš budžet za sezonska sniženja.

Marko Dragić navodi da postoje dva sezonska sniženja, jedno je letnje od 15. jula do 15. avgusta, a drugo zimsko od 15. decembra do 15. januara.

- U letnjem sezonskom sniženju isključivo treba da se nađe letnja garderoba, ako tu postoji nešto od kolekcije jesen-zima, to je svakako propust trgovaca i za sankciju je od nadležnih inspekcija koje treba da sankcionišu taj propust - istakao je Marko Dragić i dodao da ona može da se prodaje u letnjem periodu, ali ne sme da se predstavlja kao sezonsko sniženje.

Crni Petak, Prodavnice, Rasprodaja, Kupovina, Tržni Centar
foto: Zorana Jevtić

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica navodi da kupovina ne treba da bude investicija i da uvek treba prvo krenuti iz svog novčanika i budžeta.

- Trgovci se služe trikovima i zovu nas da dođemo da potrošimo novac. Često kažem da osoba koja sedi kod kuće i upravlja budžetom i osoba koja je u prodavnici nisu iste i da je teško uspostaviti komunikaciju između njih - rekao je Uzelac.

Dragić je za gledaoce pojasnio terminološku razliku sniženja, rasprodaje i akcije koja postoji u skladu sa Zakonom o trgovini.

Marko Dragić
foto: Privatna arhiva

- Rasprodaja se koristi kada se gasi poslovanje jednog određenog trgovinskog lanca ili kada dođe do jednostavno zatvaranja te prodavnice. Sezonska sniženja su upravo ova sad koja imamo, dva puta godišnje i oni mogu najviše trajati 60 dana tokom jedne godine i imamo akcije, koje traju tokom vikenda - istakao je Dragić.

Pametno upravljanje novcem

Uzelac navodi da je glavni zadatak pre nego što uđemo u prodavnicu da upravljamo finansijama i da moramo imati predstavu o ciklusima finansiranja.

Dušan Uzelac
foto: Kurir televizija

-Treba da isplaniramo na šta ćemo potrošiti novac, tada je budžet definisan. Moramo voditi računa o ciklusima finasiranja. Imamo mesečni, kada primamo palatu i imamo mesečne troškove, ali unapred treba misliti i na godišnje kao što su letovanja, zimovanja, registracija, za koje ako se dobro organizujemo nema potrebe za kreditima i zaduživanjem - rekao je Uzelac sa sajta Kamatica.

U jeku je letnje sniženje koje traje do 15. agvusta.

Kurir.rs/ RTS/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track