Slušaj vest

Bamija ili okra je neobična vrsta povrća sa mahunama. Na naše prostore došla je sa istoka, a u kulinarstvu se najčešće koristi kao prilog, kao deo gulaša ili različitih čorbi. 

Bamija (Abelmoschus Esculentus) ili okra poreklom je iz Afrike, prekrasan rođak hibiscusa, donet je u Ameriku u 17.veku. Ova tropska biljka brzo je postala popularna u kulinarstvu, kao prilog jelima ili za zapržavanje čorbi. Uspeva u svim klimatskim uslovima u kojima uspeva i kukuruz.

Kako se sadi

Bamija traži veliku količinu sunca. Nema velike zahteve za zemljištem, raste na običnom baštenskom tlu. Ipak, najbolje uspeva na plodnim zemljištima, naročito nakon biljaka koje fiksiraju azot.

Najbolje je početi sa sadnjom semena u zatvorenom prostoru 6 nedelja pre rasađivanja u bašti, odnosno 3-4 nedelje nakon poslednjeg mraza. Sadite 2 semenke po kontejneru, a nakon toga pikirajte rasad.

profimedia0369030408.jpg
Foto: Profimedia

Ako bamiju sadite direktno u zemlju, sačekajte dok se ne zagreje tlo, a temperature vazduha dostigne najmanje 16 stepeni Celzijusovih. Koristite uvek sveže seme. Sadite ga od 2,5 do 5 cm u rastresito zemljište, a 2,5 cm u teža zemljišta.

Razmak u redu trebalo bi biti 8 cm, a između redova 90 cm. Nakon toga proredite sadnice u redu na 40 do 50 cm razmaka, tako da uvek ostavite najjače od mladih biljaka.

Kada bamija dostigne visinu do 10 cm, malčirajte kako biste sprečili korov i zadržali vlagu. Na svakih 3-4 nedelje dodajte tečni kompost.

profimedia0297243222.jpg
Foto: Profimedia

 Bamiju retko napadaju štetočine ili bolesti. Ručno uklonite smrdibude ukoliko se pojave. Ove svetlozelene bube prouzrokuju šuplje plodove. Vaši, buve i sovice mogu praviti probleme ovoj biljci. U toplim predelima jedna od bolesti koja napada bamiju može biti fuzarijum. Ukoliko bolest prozrokuje sušenje lišća, uklonite zaražene biljke. Plodored i plodosmena je najbolja preventivna mera.

Nakon 50-60 dana od sadnje pojaviće se jestive mahune. Kako zru one postaju tvrde, pa ih zato berite svakog dana kada dostignu veličinu prsta i kada su stabljike meke i lako se seku. Berite redovno i biljka će rađati sve do mraza. Može se desiti da u kontaktu sa mahunama dođe do iritacije kože. U tom slučaju najbolje je da nosite rukavice i duge rukave.

Cena

Kad je reč o ceni, kilogram sveže bamije kreće se oko 1.100 dinara.

bamija.jpg
Foto: Printscreen

Kurir.rs/Agromedia