NAJGORA NEDELJA ZA BITKOIN! Vrednost elektronskog novca pala ispod svake procene, evo ko je najveći krivac
Foto: Promo

virtuelne muke

NAJGORA NEDELJA ZA BITKOIN! Vrednost elektronskog novca pala ispod svake procene, evo ko je najveći krivac

IT Biz -

Bitkoin je doprineo gubicima na celom tržištu kriptovaluta tokom najgore nedelje u njihovom trgovanju od novembra prošle godine, jer izgledi za veće troškove kreditiranja smanjuju potražnju za različitim investicijama na globalnim tržištima.

Najveća digitalna imovina pala je skoro jedan odsto na 26.000 američkih dolara, trgujući blizu dvomesečnog minimuma nakon što je pala za više od deset odsto poslednjih sedam dana. Manje vredni tokeni, kao što su eterijum i XRP su isto izgubili deo vrednosti.

Dugoročni prinosi američkog trezora su oko višegodišnjih maksimuma, što je posledica globalne rasprodaje obveznica koja odražava rizik od produženog perioda restriktivnih monetarnih mera za gušenje inflacije. Takva pozadina ograničava likvidnost, što je izazov za rizičnije oblike imovine poput akcija i kriptovaluta, piše Bloomberg.

kriptovaluta, bitkoin
foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

Trgovci kriptovalutama pretrpeli su gubitak od milijardu dolara u likvidacijama, prema podacima iz Coinglass-a, pošto su tržišta digitalne imovine pretrpela jednu od najgorih rasprodaja u godini i cena bitkoina je pala na dvomesečni minimum.

Tokom pada cena, glavni razlog je bio izveštaj Volstrit džurnala u kome se navodi da je firma Spejs Iks, Ilona Maska smanjio vrednost svojih bitkoina za 373 miliona dolara i prodao neodređenu količinu, ali sada je jasno da je više faktora izazvalo pad.

Vrhunski centralni bankari treba da se sastanu u odmaralištu u Džekson Holu (Jackson Hole) ove nedelje na godišnjem simpozijumu Federalnih rezervi. Komentari predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) koji treba da budu objavljeni biće pažljivo analizirani.

Tržišni analitičar Toni Sikamor (Tony Sycamore) očekuje da će berzanski indeks S&P 500 pasti za još dva do tri procenata usred rasta prinosa 10-godišnjih američkih obveznica na više od 4,33 procenta, dok očekuje da će bitcoin produžiti pad na oko 25.000 dolara.

Povlačenje bitkoina prošle nedelje bilo je najveće od kolapsa kripto berze FTX u poslednjem kvartalu 2022. godine. Njegov godišnji rast do danas iznosi 57 procenata, ali sredinom jula iznosio je 90 procenata.

kurir.rs/Bizportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track