OVA EVROPSKA ZEMLJA OTVARA VRATA ZA 40.000 SEZONACA! Najveći deficit radnika u dva sektora, evo koji poslovi su tačno traženi
Foto: Shutterstock

ima posla

OVA EVROPSKA ZEMLJA OTVARA VRATA ZA 40.000 SEZONACA! Najveći deficit radnika u dva sektora, evo koji poslovi su tačno traženi

InfoBiz -

Italija je odobrila zapošljavanje dodatnih 40.000 sezonskih radnika van EU u poljoprivrednom i turističkom sektoru zemlje, saopštilo je italijansko udruženje poljoprivrednika Koldireti.

Ova zemlja je usvojila zakon kojim će se omogućiti izdavanje dozvola za pomenuti broj sezonskih radnika, a uredba se poklapa sa početkom sezone berbe jabuka i grožđa, prenosi ANSA.

Kako bi se ubrzale procedure zapošljavanja, uredbom je 15.000 od 40.000 radnika rezervisano za udruženja poslodavaca, a sezonski radnici ce biti zaposleni na osnovu zahteva podnetih u lokalnim kancelarijama za imigraciju.

Kako se navodi strani sezonski radnici zaposleni u poljoprivredi uglavnom potiču iz Rumunije, Maroka, Indije i Albanije, ali su zastupljene skoro sve nacionalnosti, saopštilo je udruženje poljoprivrednika.

- U Italiji svaki četvrti poljoprivredni proizvod bere stranac. Imamo 358.000 redovnih radnika koji dolaze iz 164 različite zemlje. Zaposleni su u njivama i štalama, i obezbeđuju više od 30 odsto ukupnih radnih dana neophodnih za ovaj sektor - navodi istraživački centar IDOS.

Dodaju da je vecina poljoprivrednika ima kratkoročne ugovore o zaposlenju.

Rade u mnogim oblastima Italije kao što su Verona, Furlanija, Trentino, Pijemont, Emilija Romanja i Lombardija, kao pomoć u berbi i proizvodnji jagoda, izdanaka vinove loze, jabuka, grožđa i mleka.

kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track