OVA BIVŠA DRŽAVA SFRJ VAPI ZA RADNICIMA: Nedostaje im čak 30.000 ljudi, trenutno nema sektora gde radna snaga nije potrebna
Foto: Kurir TV

strani radnici

OVA BIVŠA DRŽAVA SFRJ VAPI ZA RADNICIMA: Nedostaje im čak 30.000 ljudi, trenutno nema sektora gde radna snaga nije potrebna

InfoBiz -

Poslodavcima u Bosni i Hercegovini, prema nekim procenama, trenutno nedostaje oko 30.000 radnika raznih zanimanja, od čega 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj.

Smatraju da je potrebna dodatna liberalizacija i pojednostavljenje procedura za uvođenje strane radne snage, kao i liberalizacija procedura za zapošljavanje domaćih radnika.

Adnan Smailbegović, predsednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je za “Nezavisne novine” da se radne dozvole izdaju na državnom nivou i da ih je do sada ukupno izdato oko 3.000.

- Mislim da je možda čak i više radnih dozvola za strane radnike izdato u RS-u jer su pojednostavili i liberalizovali proceduru izdavanja za razliku od Federacije BiH, a mnoge fabrike se zbog toga odlučuju da otvore pogone u RS, posebno građevinske. U Federaciji BiH procedure su vrlo složene, dugo traju i stvarno je jako teško završiti proceduru. Radnici uglavnom dolaze iz Turske, Bangladeša, Pakistana i Indije - pojašnjava Smailbegović.

radnici, fabrika
foto: Shutterstock

Kako kaže, potreba za radnicima ima, pokušavaju da razgovaraju sa nadležnima da se sve ubrza, ali, nažalost, to je tek na početku. Dodaje da je Hrvatska jako dobro rešila taj problem te trenutno ima 140.000 radnih dozvola za strane radnike.

- Neke procene govore da na nivou BiH nedostaje oko 30.000 radnika u raznim zanimanjima. To je oko 20.000 radnika za Federaciju, a oko 10.000 radnika za Republiku Srpsku - kaže on.

Međutim, mnogi pri planiranju poslovanja, kako objašnjava, gledaju na dostupnost radne snage i ako je nema, ne razmišljaju o razvoju poslovanja u toj zemlji.

- Ne razmišljate o širenju poslovanja ako nemate koga da zaposlite, a to će da stvori dugoročni problem ako se ne reši. Kada bi se liberalizovalo zapošljavanje stranaca, ali i domaće radne snage, moglo bi da bude i bolje.

U FBiH još uvek važi da studenti ne smeju da rade, ali ni penzioneri, koji možda žele da zarade, ali im to zakonski nije omogućeno.

Izgradnja, Građevinci, Građevinska Komora
foto: Beta/Mile Gvozdenović

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je za “Nezavisne” da je do sada u Srpskoj odobreno 1.200 do 1.500 radnih dozvola za strance, te da nije siguran da li su sve iskorišćene, da je, da li u Srpskoj ima toliko stranih radnika.

- Ono što je evidentno je da je sve veći dolazak radnika iz inostranstva. Prema našim procenama, Republici Srpskoj će za tri godine biti potrebno oko 20.000 radnika - naglasio je Trivić.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji sektor u kojem radna snaga nije potrebna.

- Strani radnici koji rade u RS uglavnom su iz Bangladeša, Indije, Turske. Ukoliko bude potrebe, poslodavci će tražiti od Vlade RS povećanje broja radnih dozvola - rekao je.

kurir.rs/poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja