Dačić: Uz prisustvo i ulaganja "Intela" do novih radnih mesta
Foto: Tanjug

Dačić: Uz prisustvo i ulaganja "Intela" do novih radnih mesta

InfoBiz -
Naša je ideja da u narednom periodu uradimo nekoliko zajedničkih projekata. Zato sam i pozvao novog generalnog direktora "Intela" da u septembru sa svojim saradnicima dođe u Srbiju, rekao je premijer Srbije

SAN FRANCISKO - Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je u San Francisku vodeću svetsku IT kompaniju "Intel", nakon čega je poručio da bi ulaganja i prisustuvo te kompanije u Srbiji i regionu značajno doprinelo otvaranju velikog broja novih radnih mesta, razvoju IT kompanija i naučno-istraživačkih kapaciteta.

"Ako tome dodamo i NANO centar koji gradimo zajedno sa EU u Srbiji sigurno da u narednom periodu Srbija može postati lider u oblasti informacionih tehnologija u regionu", ocenio je Dačić posle razgovora sa rukovodstvom "Intela".

On je podsetio da "Intel" u Srbiji ima svoje predstavništvo, sa oko 30 zaposlenih, i svoj razvojni centar.

"Ali, naša je ideja da u narednom periodu uradimo nekoliko zajedničkih projekata. Zato sam i pozvao novog generalnog direktora "Intela" da u septembru sa svojim saradnicima dođe u Srbiju", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je ukazao da američka kompanija, koja je praktično nosilac tehnološke revolucije i bez koje nijedna kompanija u ovoj oblasti ne bi mogla da funkcioniše, ima veoma dobar projekat koji se odnosi na podizanje obrazovnog nivoa mladih ljudi.

Prema Dačićevim rečima, cilj ove vlade Srbije mora da bude da do kraja mandata obezbedi da svaki prvak, osnovac ima svoj kompjuter.

To će podrazumevati aktivnosti velikog broja ljudi u pripremi i realizaciji jednog takvog prjekta, dodao je Dačić.

"Mi smo, takođe, veoma zainteresovani da damo podsticaje za investicije "Intela" u Srbiji, odnosno za otvaranje proizvodnih pogona i to su teme o kojima ćemo razgovarati u narednom periodu", rekao je premijer Srbije.

On je naveo da se mnoga softverska rešenja za mobilne telefone trenutno kreiraju u Srbiji, a da sam "Intel" nudi da na osnovu njihovih rešenja naše lokalne kompanije čak i proizvode mobilne telefone koji bi bili prodavani u regionu.

Dačić boravi u višednevnoj poseti SAD tokom koje će se sastati sa predstavnicima najvećih svetskih informatičkih kompanija, kao i sa američkim zvaničnicima, uključucjuhi američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Premijer Srbije je prethodno u Sijetlu posetio "Majkrosoft".

Kako je ocenio, dobar sastanak sa rukovodstvom te kompanije pokazuje "promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu".

Dačić je izrazio nadu da je to "prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama".

"To pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi i da građani Srbije moraju zaista da postanu deo modernog sveta, a ne da govorimo o stalnoj izolaciji, ponižavaju i jednom apsolutno nepravednom tretmanu u međunarodnoj zajednici", kazao je premijer.

Predstavnici Vlade Srbije i visoka delegacija korporacije "Majkrosoft" potpisali su u petak centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije.

Dačić je ukazao i na otvaranje mogućnosti za stratešku saradnju, s obzirom na postojanje razvojnih centara "Majkrosofta"u Srbiji i izrazio posebno zadovoljstvo, jer je prvi čovek te kompanije Striv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Dačić je, takođe, izrazio nadu da će "Majkrosoftov" razvojni centar u Srbiji, koji sada ima više od 100 zaposlenih, u naredne dve godine imati više od 300 inženjera.

Tokom posete SAD, premijer će imati susrete sa menadžmentom kompanija "Sisko" (Cisco), "Aj-Bi-Em" (IBM), "Hjulit pakard" (Hewlett Packard), "Amazon", "Orakl" (Oracle), "Epl" (Apple) i "Gugl enterprajz" (Google Enterprise).

U delegaciji sa Dačićem je i američki amabasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track