Panonka iz Sombora gradi fabriku pire paradajza

Ulaganje od 1,5 miliona evra

Panonka iz Sombora gradi fabriku pire paradajza

InfoBiz -
U Srbiji se potroši oko 2.000 tona pire paradajza godišnje, dok se proizvede negde oko 300 tona, navode u Prehrambenoj industriji Panonka

BEOGRAD - Prehrambena industrija Panonka iz Sombora najavila je danas da će ove godine u proizvodnju investirati 1,5 miliona evra. Lučić grupa, koja je postala vlasnik Panonke 2010, kao najvažniji projekat za 2013. godinu, najavila je izgradnju fabrike koncentrata paradajza, sa kapacitetom od 1.000 tona godišnje. U saopštenju se navodi da će fabrika pire paradajza biti jedna od retkih u regionu i dodaje da taj proizvod postaje sve traženiji u svetu, pa i u Turskoj i Kini koje su veliki proizvođači tog proizvoda. Iz Panonke podsećaju da se u Srbiji potroši oko 2.000 tona pire paradajza godišnje, dok se proizvede negde oko 300 tona.

U 2013. godini u Panonki najavljuju i završetak fabrike za preradu i smrzavanje testa, a planirano je i pokretanje i programa proizvodnje komadnog pilećeg mesa, smrzavanja i izvoza. Somborska kompanija je 2012. godine pokrenula četiri linije za preradu smrznutog povrća i pet linija za sveže povrće.

Proizvodi Panonke se trenutno izvoze na tržište Grčke, Turske, Kipra, Egipta, Mađarske, Češke, Danske, Belgije i Rusije, gde se plasiraju smrznuti luk, šargarepu, krompir, grašak, celer i paškanat. U Panonki su ocenili da, sa skladišnim kapacitetom od 10.000 tona i pozicijom na severu Vojvodine, imaju veliku šansu da na evropskom tržištu povrća pozicioniraju kao dobavljač za velike sisteme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track