Tojota povlači 2,77 miliona vozila zbog kvara
Foto: Rojters

Novi udarac reputaciji

Tojota povlači 2,77 miliona vozila zbog kvara

InfoBiz -
Najveći japanski proizvođač automobila navodi da nisu prijavljene povrede niti nesreće, ali da je primio oko 400 žalbi u Japanu zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem

TOKIO - Japanski proizvođač automobila "Tojota" saopštio je da će povući 2,77 miliona vozila širom sveta zbog problema sa vodenom pumpom i upravljanjem, što je najnoviji udarac reputaciji kompanije, nakon niza ranijih povlačenja.Najveći japanski proizvođač automobila navodi da nisu prijavljene povrede niti nesreće, ali da je primio oko 400 žalbi u Japanu zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem vozilima, prenela je agencija AFP.

Firma je prošlog meseca na globalnom nivou povukla 7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele "kamri" i "korolu", zbog rizika od požara usled kvara na električnim podizačima stakala.

Konkurentske kompanije "Honda" i "Nisan" takođe su povukle jedan broj automobila u poslednjih godinu dana. "Tojotin" najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila proizvedenih između avgusta 2000. i decembra 2011. u Japanu, kao i između 2000. i 2009. u inostranstvu, uključujući popularni hibrid "prijus", na kom su primećena oba kvara.

Prema najgorem scenariju, problem sa upravljanjem može da dovede do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dok bi kvar na vodenoj pumpi mogao da zaustavi vozilo, navodi "Tojota"."Nije bilo nesreća ili povreda zbog ovih problema. Dobili smo izveštaje kupaca", rekao je za AFP portparol kompanije.

Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak u širom sveta, uključujući SAD i Evropu. Povlačenje automobila najnoviji je udarac "Tojoti" nakon što je u poslednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po bezbednosti.

Japanski proizvođač je prošlog meseca povukao 7,43 miliona vozila širom sveta zbog rizika od požara usled kvara na električnim podizačima prozora na brojnim modelima.

Ranije ove godine, "Tojota" je na još dva modela otkrila defekt zbog kog su 2009. povučeni milioni automobila zbog problema sa papučicom za gas, koja se u nekom trenutku vožnje podvlači pod patosnicu u kabini, pa putnicima preti opasnost od sudara usled slabijeg kočenja vozila. Taj kvar povezuje se sa nesrećama u kojima su navodno poginule desetine ljudi.

Japanska firma uspela je da povrati poziciju najvećeg svetskog proizvođača automobila u prvoj polovini 2012, preuzevši je od američkog giganta "Dženeral motors". "Tojotine" akcije su na berzi u Tokiju jutros pale za 0,81 odsto na 3.060 jena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track