ŠESTODNEVNA RADNA NEDELJA POSTAJE REALNOST: Srbi ovu zemlju obožavaju - 'Ako tako želi gazda, radnike niko ništa ne pita'
Foto: Shutterstock

ŠESTODNEVNA RADNA NEDELJA POSTAJE REALNOST: Srbi ovu zemlju obožavaju - 'Ako tako želi gazda, radnike niko ništa ne pita'

InfoBiz -

Dok mnogobrojne zemlje u Evropi idu ka četvorodnevnoj radnoj nedelji, jedna u našoj neposrednoj blizini uvodi šestodnevnu radnu nedelju.

Novi zakon je u Grčkoj trebalo da stupi na snagu već 1. marta, ali je zbog bojazni kako će to uticati na izbore za Evropski parlament, vlada Kirijakosa Micotakisa odložila je njegovo stupanje na snagu.

Ako poslodavac želi, radnike niko ne pita

- Ovim zakonom definitivno odumire načelo petodnevne radne nedelje - konstatovao je Aris Kazakos, profesor radnog prava u penziji u Solunu.

Vlada obrazlaže novi zakon sve većim problemima na tržištu rada zbog nedostatka radne snage, tako da se poslodavcima otvara mogućnost da iskoriste one koje već imaju. Ali i to je potpuno pogrešan stav, upozorava Kazakos.

Santorini, Grčka, letovalište
foto: Shutterstock

Naime, duže radno vreme i veći pritisak neminovno znače i više nesreća na radu: i to se u Grčkoj pod ovom vladom već događa. Pre dve godine je u čitavoj zemlji bilo 104 smrtna slučaja na radnom mestu, a prošle godine je to naraslo na 179.

Loša plata i sve lošiji uslovi za rad teraju Grke da bolju šansu traže preko grane. Najbolji primer je sektor turizma - Grci ta mesta zaobilaze u najširem luku.

Na primer, na Mikonisu i Santoriniju je potpuno normalan svakodnevni rad za sezonce, a smešteni su i po desetoro u jednoj prostoriji, piše Poslovni.

Ipak, da nije sve tako crno govori i činjenica da je vlada Grčke zabranila rad na otvorenom zbog visokih temperatura, a ko se ogluši, slede mu paprene kazne.

biznis.kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja