JOŠ JEDAN SVETSKI DIV SE OPRAŠTA OD SVOJIH RADNIKA: Zatvoriće čak 2.000 radnih mesta - veliki broj zemalja u problemu zbog toga!
Foto: Shutterstock

promene

JOŠ JEDAN SVETSKI DIV SE OPRAŠTA OD SVOJIH RADNIKA: Zatvoriće čak 2.000 radnih mesta - veliki broj zemalja u problemu zbog toga!

InfoBiz -

Američki logistički gigant FedEx najavio je da će ukinuti do 2.000 radnih mesta u Evropi kako bi dodatno smanjio troškove u uslovima normalizacije potražnje za uslugama dostave u periodu nakon pandemije.

Otpuštanja će biti raspoređena na 18 meseci i snosiće troškove pre oporezivanja, uključujući pravne takse i otpremnine, između 250 miliona i 375 miliona dolara, izvestila je uprava.

Smanjen broj radnika trebalo bi kompaniji da uštedi 125 do 175 miliona dolara godišnje, počevši od fiskalne 2027. godine, dodali su.

Kompanija posluje u više od 45 evropskih zemalja i teritorija, i zapošljava više od 52 hiljade ljudi.

- Pored optimizacije naših mreža, preduzimamo mere da pojednostavimo mnoge naše funkcije i smanjimo strukturne troškove - navodi se u saopštenju.

posao, otkaz
foto: Profimedia

Do kraja sledeće godine, FedEx planira da smanji troškove za četiri milijarde dolara, uključujući 1,8 milijardi dolara u fiskalnoj 2024. koja je završena u maju.

U martu su podigli svoju prognozu profita u fiskalnoj 2024. godini, uz obrazloženje da će im smanjeni troškovi doneti veću zaradu po deonici, napominje Rojters.

I FedEx i njegov konkurent United Parcel Service (UPS), ali i druge kompanije u sektoru, imali su dosta posla u početnoj fazi pandemije, pošto su građani u strogoj izolaciji zamenili posete prodavnicama isporukom robe na kućnu adresu.

Kompanija, Firma
foto: Shutterstock

Oporavak putovanja i povratak građana u restorane preokrenuo je trend, a inflacija je bila otežavajuća okolnost.

A UPS planira da ove godine smanji troškove, za milijardu dolara. U januaru je najavio da će otpustiti 12.000 radnih mesta i istražiti strateške opcije za brokera za kamione Coyote zbog slabe potražnje i prevelikih kapaciteta u sektoru.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik

Bonus video:

00:50

ZAPOSLENI NA PRVOM MESTU! Francuski gigant uložio je milione u ovaj grad u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track