U odnosu na prošlu godinu, letnji aranžmani su u proseku poskupeli za 26 odsto. Poskupljenja aranžmana najviše su se odrazila u Grčkoj, koja je tradicionalno i najpopularnija destinacija kod naših turista.

Najmanje su poskupeli aranžmani za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Razlog poskupljenja je u skoku cena smeštaja i prevoza. Smeštaj u Grčkoj je, posebno u hotelima, u odnosu na 2023. godinu poskupeo u proseku za 36,7 odsto.

peljesac.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Naše turističke agencije su i ove godine dobrim delom kompenzovale ovo značajno poskupljenje tako što su smanjile marže. U odnosu na ponude u zemljama u okruženju, i dalje su ponude za letovanje naših turističkih agencija najjeftinije. Svakako, ovo se odražava najviše na plate zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Republici Srbiji (prosek 57.130 dinara).

I pored poskupljenja, ove godine se beleži porast potražnje za letnjim aranžmanima koji iznosi 9,4 odsto u odnosu na isti period prošle 2023. godine.

Srbija među pet zemalja Evrope po porastu broja turista

Prema podacima Svetskog saveta za turizam (WTTC), Srbija se nalazi na petom mestu po porastu stranih turista u 2023. godini. Porast od 15 odsto u odnosu na 2019. godinu koja je uzeta kao najbolja godina za turizam u svetskim okvirima.

1206-shutter.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

To je značajan napredak, ali i dalje broj stranih turista koji posete našu zemlju je daleko ispod broja turista koji bi bio reprezentativan. Naša zemlja se po broju turista nalazi negde oko 60. mesta svetske liste sa oko dva miliona turista godišnje. Povećanje od 15 odsto nam govori da je to zbirno oko 300.000 turista više nego 2019. godine.

Najveći broj turista koji posete našu zemlju su i dalje individualci, dok je broj dolazaka u vidu organizovanih turističkih grupa još uvek nedovoljan. Najpopularnija destinacija je i dalje Beograd, a prosečno turisti kod nas borave tri noći.

Od 2025. obavezna registracija naših građana za ulazak u zemlje EU

Nakon višegodišnjeg odlaganja primene sistema, od 2025. godine naši putnici će morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice Evropske unije.

hosteling-hosteli-devojke-turisti.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Jednokratna prijava ne oduzima previše vremena i plaća se sedam evra (odrasli, od 18 do 70 godina; besplatno za maloletne i starije od 70).

Dobijena potvrda važiće za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine.

Takođe, pored registrovane mejl adrese koja vam je potrebna za aplikaciju, i na koju će vam stići, potom, neophodna potvrda, potrebno je da plaćanje ove usluge obavite "on-lajn" sa platnom karticom.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija NATAS kao članica Evropske turističke organizacije je već preuzela korake ka olakšavanju ove procedure za naše državljane. Verujemo da ćemo uspeti da obezbedimo službu koja će potpuno besplatno vršiti registraciju putnika preko sistema ETIAS.

BiznisKurir.rs